Confidenţialitate

Ministeriabilii, audiați în comisiile parlamentare de specialitate | LIVE

Comisiile parlamentare de specialitate au început, marţi, audierea persoanelor propuse de premierul desemnat Ludovic Orban pentru posturi de miniștri în echipa sa executivă.

Ion Marcel Boloș, nominalizar ministru al Fondurilor Europene,  Victor Costache, propus ministru al Sănătății,  Florin Cîțu, propus la Finanțe, Bogdan Gheorghiu, propus ministru al Culturii, Nicolae Ciucă, propus ministru al Apărării si  Marcel Vela, propus la  Interne – fac parte din prima serie de ministeriabili care vor fi chestionati de parlamentari.

Lista este completata de Adrian Nechita Oros, propus ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale  si Costel Alexe, propus la Mediu, Ape și Păduri.

Audierile vor continua miercuri.

Luni, PNL a semnat acorduri politice cu partidele care au susținut moțiunea de cenzură împotriva executivului condus de Viorica Dăncilă, excepția fiind Pro România.

ALDE a insistat ca executivul să fie unul monocolor, adică guvernarea să fie asumată de liberali, iar reformele din justiţie să fie realizate pe cale parlamentară, nu prin ordonanţe de urgenţă. Întrucât ALDE reclamase faptul că un militar va conduce Ministerul Apărării, generalul Nicolae Ciucă a fost trecut în rezervă prin decret semnat de președintele Klaus Iohannis.

UDMR vrea ca legislația electorală să nu fie schimbată din scurt. În schimb, rectificarea bugetară ar trebui să fie una cât mai rapidă.

USR a cerut începerea demersurilor pentru adoptarea inițiativei “Fără penali în funcții publice”, dar și revenirea la sistemul cu 2 tururi de scrutin pentru alegerea primarilor.

În fine, PMP a solicitat investiții în infrastructură și eliminarea pensiilor speciale.

Premierul desemnat se așteaptă ca, în audierile din comisii, social-democrații să încerce să îi încurce pe ministeriabili și a lăsat de înțeles că nu va ține cont de eventuale avize negative.

Prin vocea președintelui Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, PSD susține că nu pregătește o vendetă politică, iar fiecare parlamentar social-democrat va adresa întrebările “pe care le consideră de cuviinţă”.

Premierul desemnat și echipa sa vor avea de trecut testul final, în prima a zi a săptămânii viitoare.

Ludovic Orban spunea, luni seară, că numeric, a fost depăşită cifra de 233 de parlamentari care susţin învestirea guvernului.

Negocierile vor continua, pentru o marjă necesară în care apar “absenţe neaşteptate”.