Confidenţialitate

Începând de luni, serviciul de urgenţă va putea fi apelat şi de către persoanele cu dizabilităţi de auz şi/sau vorbire

Acestea vor putea trimite SMS la numărul 113, dar numai după ce se înregistrează în baza de date a Serviciului 112 şi apelează întâi acest număr de urgenţă.

Potrivit Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, persoanele cu dizabilităţi de auz şi/sau vorbire vor trebui să urmeze indicațiile care vor fi publicate pe website-ul www.112.ro. Sunt necesare o cerere de înregistrare, plus copii ale actului de identitate si a celor care atestă dizabilitatea.

Accesarea site-ului va fi posibilă începând de luni, ora 13.00.

Înregistrarea în baza de date a Serviciului 112 se va putea face în 3 moduri: prin depunerea documentelor de înregistrare la unul dintre sediile STS din Bucureşti sau din ţară, prin trimiterea documentelor prin poștă pe adresa STS sau prin completarea formularului online aflat pe site-ul www.112.ro.

După înregistrare, solicitanţii vor primi un SMS de confirmare la numărul de telefon declarat în cerere. Atunci când vor avea o urgenţă și vor apela 112, sistemul îi va identifica automat ca fiind persoane cu dizabilităţi de auz şi/sau vorbire. Apelanții trebuie să trimită apoi un SMS la numărul 113, fără diacritice, descriind scurt urgenţa şi indicând cu exactitate adresa, inclusiv judeţul.

Operatorul va transmite datele obţinute Poliţiei, Ambulanţei sau Pompierilor. STS precizează că apelarea abuzivă a numărului unic pentru apeluri de urgenţă se sancţionează cu amendă de la 500 la 1.000 de lei.