“Incendiul”, marele câştigător la TIFF

Filmul argentinian “Incendiul”, în regia lui Juan Schnitman, a fost desemnat, sâmbătă seară, filmul câştigător al TIFF 2015.

Trofeul Transilvania, în valoare de 15.000 de euro, pentru cel mai bun film al Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF 2015) a fost acordat, în cadrul galei de închidere a festivalului, peliculei  “Incendiul”, în regia lui Juan Schnitman.

Premiul publicului a revenit filmului “Despre oameni şi oi”, în regia lui Grímur Hákonarson, distincţia fiind anunţată de actorii Andi Vasluianu şi Andreea Georgescu.

Acelaşi film, “Despre oameni şi oi” a primit şi premiul Special al Juriului, distincţia fiind anunţată de doi dintre membrii juriului, Isaach de Bankole şi Violeta Bava.

“Comoara”, în regia lui Corneliu Porumboiu, a primit Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secţiunea Lungmetraj, iar filmul “Ramona”, în regia lui Andrei Creţulescu fiind desemnat câştigătorul secţiunii Scurtmetraj.

La secţiunea Scurtmetraj, filmul “Pavel”, în regia lui Alexandru Ranta, a primit Menţiunea Specială.

Premiul Zilele Filmului Românesc pentru debut a revenit peliculei “Lumea e a mea”, a lui Nicolae Constantin Tănase, în timp ce premiul pentru cea mai bună interpretare a revenit actriţei Margita Gosheva, pentru rolul din filmul “Lecţia”, acelaşi film fiind premiat şi la categoria cea mai bună regie.

Premiul pentru întreaga carieră a revenit, post-mortem, actorului Richard Johnson, care a decedat vineri seară.

În cadrul galei de închidere TIFF 2015 a mai fost acordat premiul pentru cel mai bun scurtmetraj din secţiunea “Umbre”, filmului “Pădurea Neagră”, în regia lui Paul Urkijo Alijo.

Premiul FIPRESCI, oferit anual de către juriul Federaţiei Internaţionale a Criticilor de Film, a revenit filmului “Test”, al regizorului rus Aleksandr Kott, din secţiunea “Cuvintele sunt de prisos”, iar premiul Juriului Tinerilor Francofoni a revenit filmului “Viaţă sălbatică”, regizat de Cédric Kahn.

În cadrul aceleiaşi gale, filmul “Soldaţii” a primit premiul Transilvania Pitch Stop Development Award, iar premiul Transilvania Pitch Stop CoCo Award a revenit regizorului Bogdan Mureşanu pentru filmul “1985”.

Tot în cadrul galei de închidere TIFF 2015, de sâmbătă seară, actriţa de origine germană Nastassja Kinski a primit premiul special al TIFF 2015 pentru contribuţia adusă cinematografiei mondiale, iar Marin Moraru a luat premiul de excelenţă TIFF 2015.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS

Articole Similare