Confidenţialitate

Incendiile de vegetație uscată fac ravagii în țară. Oamenii care dau foc intenționat riscă să piardă subvențiile de la APIA | VIDEO

În ultima perioadă au fost înregistrate tot mai multe incendii de vegetație în majoritatea județelor din țară. Oamenii dau foc terenurilor cu intenția de a le curăța, însă, de cele mai multe ori, flăcările scap de sub control. Autoritățile atrag atenția că fermierii care recurg la o astfel de practică riscă să piardă subvențiile de la UE.

Zeci de incendii și peste 1.000 de hectare de stuf și vegetație uscată mistuite de flăcări, este bilanțul înregistrat de ISU Delta Tulcea numai în luna martie a acestui an. Incendiile sunt provocate intenționat, deși arderea necontrolată a suprafețelor de teren este interzisă. Speriați că flăcările din Deltă le pot afecta gospodăriile, localnicii cer aproape zilnic ajutorul pompierilor.

Doar în luna aceasta, pompierii ISU Delta Tulcea a fost alertați să intervină pentru stingerea a cel puțin 40 de incendii de vegetație uscată și stuf. Toate au avut cauză principală focul deschis în spațiile deschise, spune purtătorul de cuvânt al ISUD Delta Tulcea, Daniel Năstase.

„Mai exact incendiile au fost provocate intenționat pentru că, așa este obiceiul în diferite localități din Delta Dunării și din zona de terasă a județului Tulcea. De la 1 martie la 27 martie, peste 1.000 de hectare de vegetație uscată și palustră mistuite de flăcări”.

De cele mai multe ori incendiatorii sunt crescătorii de animale care dau foc la stuf pentru ca să iasă mai repede unul proaspăt pentru vaci și oi. De fiecare dată focul scapă de sub control punând in pericol locuințele.

 

În județul Cluj, luni, o femeie de 80 de ani era să-și piardă viața în timp ce încerca să stingă un astfel de incendiu care s-a propagat la garajul locuinței sale.

De la începutul anului, pompierii din Cluj au intervenit la nu mai puțin de 400 de incendii de vegetație, dintre care în 318 cazuri acestea au pârjolit suprafețe mai mari de 200mp. În ultima săptămână, pompierii clujeni au intervenit zilnic, în medie, la  30 de incendii de vegetație.

În urma incidentului din municipiul Cluj-Napoca, pompierii au intervenit cu două autospeciale, dar și cu un echipaj de terapie intensivă mobilă.

Paul Olar, purtătorul de cuvânt al ISU Cluj: „Spunem din nou că situația este gravă, și îi îndemnăm pe cetățeni să nu mai aprindă vegetația uscată fără să aibă permis de lucru cu focul, altfel vor primi amenzi contravenționale de 5.000 de lei.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În județul Arad, în această lună incendiile de vegetație uscată au afectat suprafețe mai mari decât în tot anul 2021.

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Arad va controla mai mulți fermieri. Dacă nu vor putea dovedi că nu ei au provocat incendiile, aceștia riscă să își piardă subvențiile de la Uniunea Europeană.

Directorul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Arad, Stelian Alin Triponescu, a declarat că, de la începutul lunii martie, ISU a raportat arderi ilegale pe terenuri ale mai multor fermieri care riscă să îşi piardă subvenţiile. El a spus că 10 fermieri, în special din zona de deal, vor fi verificaţi în următoarele zile, iar dacă nu pot dovedi că incendierile nu au fost provocate de ei, nu vor mai primi subvenţia pe suprafaţa lucrată în acest an, bani oferiţi de Uniunea Europeană.

Acordarea sprijinului financiar din fonduri europene şi naţionale este condiţionată de respectarea de către fermieri a unor norme de bază legate de mediu, schimbări climatice, bunele condiţii agricole ale terenurilor, sănătate publică, sănătatea animalelor şi sănătatea plantelor sau bunăstarea animalelor. Fermierii care constată că au fost arse suprafeţe de teren pe care le deţin trebuie să anunţe Poliţia, pentru a nu fi sancţionaţi, iar ulterior vor prezenta la APIA o copie a sesizării depuse.

APIA a încheiat un protocolul de colaborare cu Garda Naţională de Mediu şi cu Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă privind monitorizarea arderilor de mirişti şi de resturi vegetale.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În Vîlcea, fermierii riscă să piardă subvențiile de la APIA dacă dau foc miristilor sau resturilor vegetale de pe terenurile arabile. 60 de fermieri ale căror suprafețe au fost afectate de foc sunt verificați de către inspectorii Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură.

Deși cei care dau foc riscă amenzi de pînă la 2.500 de lei în județul Vâlcea, au loc și 20 de incendii de vegetație pe zi.

Autori: Ghiulfer Predescu, Sandu Mureșan, Ciprian Boițiu, Nicoleta Ene