Confidenţialitate

Incendii de pădure în mai multe provincii din sudul Argentinei

Cel puţin 250 de persoane, inclusiv pompieri şi angajaţi ai unor parcuri naţionale, încercau vineri să stingă incendiile izbucnite în mai multe provincii din sudul Argentinei, care au distrus câteva mii de hectare de pădure, dar nu au făcut deocamdată victime omeneşti, au anunţat autorităţile din această ţară sud-americană.

Avioane și elicoptere parașutează apă asupra zonelor forestiere de mare altitudine şi puţin populate din provinciile Rio Negro, Chubut, Neuquen. Unele dintre incendii se află la mai mult de 300 de kilometri distanţă de zonele locuite, precum cele din Alumine şi Bariloche, unde ministrul argentinian al Mediului, Juan Cabandie, s-a deplasat în cursul zilei de joi.

Două dintre cele patru incendii descoperite în ultimele zile în provincia Neuquen erau încă active, în Chebut. Din cele două incendii din Rio Negro, un focar este activ şi se află pe malurile Lacului Steffen din Parcul Naţional Nahuel Huapi, la aproximativ 50 de kilometri distanţă de oraşul turistic Bariloche.

Cel mai important incendiu, cel din Alumine, în provincia Neuquen, prezintă ‘un front de aproximativ 4.000 de metri, care continuă să avanseze spre sud-est’, spre o zonă nelocuită. Acel focar a distrus deja circa 3.900 de hectare de păduri de pini şi araucaria, a raportat primarul din Alumine, Jorge Lara, pentru un post radiofonic local.

Un tânăr pompier a fost rănit în urma prăbuşirii unui pin şi a fost transportat cu elicopterul la un spital, însă viaţa lui nu este în pericol.

Ministerul Mediului din Argentina nu a ordonat evacuări, însă accesul turistic în satele El Manso şi Villegas a fost închis joi pentru 72 de ore pentru a limita circulaţia oamenilor. Locuitorii din zonă au în continuare acces în acel perimetru.

Incendiile din zonele forestiere din sudul argentinian al Patagoniei, ce are o suprafaţă de cinci ori mai mare decât cea a Franţei, reprezintă un fenomen care se produce frecvent pe durata verii australe. Buletinul de joi publicat de Sistemul naţional de gestionare a incendiilor precizează că în zona menţionată au fost detectate 12 incendii, din care cinci sunt active.