Confidenţialitate

Încasări mai mici din veniturile fiscale din cauza reduceri taxelor și impozitelor

Președintele Consiliului Fiscal avertizează – din cauza reducerii taxelor şi impozitelor, anul viitor România va fi țara din Europa cu cele mai mici încasari din veniturile fiscale. Acestea vor fi cu aproape 15 % mai mici decât media europeană de 40 la sută.

Vom avea cel mai mare deficit la nivel european, după Spania, atenționează Ionuț Dumitru.

Pe de alta parte, Dumitru a atras atenția că statul le plătește 11 miliarde de lei salariaților din sectorul bugetar care au obținut în instanță recuperarea unor drepturi bănești pierdute din cauza unor “bâlbe legislative”.

Președintele Consiliului Fiscal s-a referit și la discrepanțele salariale din administrațiile publice, care sunt foarte mari, având în vedere că există instituții centrale cu salarii medii de 1.500 de euro net, și primării în țară cu salariați plătiți cu minimul pe economie.

Ionuț Dumitru a avertizat și asupra faptului că salariile în sectorul bugetar cresc mult mai rapid decât cele din sectorul privat, cu 25% în septembrie 2016 față de septembrie 2015, astfel încât cheltuielile salariale au ajuns la 7,7% din produsul intern brut.