Confidenţialitate

Încă o zi cu proteste în spitale

Angajaţii Spitalelor de Pneumoftiziologie din Sibiu și Galați au protestat joi, nemulțumiți de scăderea veniturilor, ca urmare a plafonării sporurilor.

La Sibiu, protestatarii au pichetat, joi, sediul Prefecturii, după ce au protestat timp de o oră în curtea spitalului.

“Angajaţii din Spitalul TBC Sibiu au protestat în curtea unităţii după ce, în această dimineaţă (joi-n.r.), au primit fluturaşii cu salariul pe luna martie. Începând cu luna martie, pentru 40% din personalul Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu (Spital TBC) salariile sunt mai mici cu sume între 100 şi 1200 lei, din cauză că valoarea sporurilor de pericol a fost diminuată în conformitate cu noile prevederi legale”, a explicat pentru Europa FM directorul Spitalului de Pneumoftiziologie, Cristian Roman.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Proteste și la Spitalul TBC din Galați, unde câteva zeci de cadre sanitare și angajați din rândul personalului TESA au oprit lucrul astăzi, pentru o oră.

Oamenii sunt nemulțumiți că le-au scăzut salariile după plafonarea sporurilor.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Protest pentru a doua zi la rând și în fața Institutului Inimii din Cluj.

Zeci de angajați își cer sporurile tăiate, după ce legea salarizării din sănătate a condus la scăderea salariilor personalului auxiliar din spitale. De această dată și medicii sunt solidari colegilor din spital.

Biologii, chimiștii sau asistentele medicale au salarii mult mai scăzute decât aveau înainte și, în plus, nu și-au primit decât o parte din salariile de pe luna martie.

De această dată și medicii s-au alăturat protestului colegilor din spital. Doctorii spun că diferențele salariale uriașe din sistem trebuie reglementate fiindcă o unitate medicală nu poate funcționa fără personalul auxiliar.

Angajații de la Institutul Inimii anunță că vor continua protestele și nu exclud posibilitatea declanșării unei greve generale.

Câteva zeci de angajaţi ai Secţiei de psihiatrie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Mavromati Botoşani au protestat, joi dimineaţă, în faţa unităţii sanitare, în semn de nemulţumire faţă de diminuarea sporurilor pentru condiţii deosebite de muncă.

Liderul sindical Daniel Bulboacă a susţinut că protestul celor peste 60 de angajaţi nu este unul spontan şi că, pe fondul acestuia, activitatea Secţiei de psihiatrie nu a fost afectată.

“Este un protest spontan al salariaţilor vizavi de nemulţumirea lor generată de scăderea cuantumului sporurilor pentru condiţii deosebite de muncă. Activitatea medicală nu are de suferit. Actul medical se desfăşoară în continuare cu ceilalţi colegi ai noştri care au rămas în secţie”, a afirmat liderul sindical Daniel Bulboacă.

Acesta susţine că diminuarea sporurilor a survenit ca urmare a aplicării Legii salarizării unice în sistemul bugetar, care se află în contradicţie cu actul normativ care reglementează acordarea sporurilor pentru condiţiile deosebite de muncă în sistemul sanitar.

“Opinia publică este convinsă că noi avem măriri de 70%, noi, asistenţii nu am luat în mână nici măcar 200 de lei, din tot ce ni s-a promis”, susţine o asistentă participantă la protest.