Confidenţialitate

Încă o zi cu proteste în spitale din cauza reducerii sporurilor în Sănătate

Craiova, Reșița, Iași, Sibiu, Galați și București – sunt câteva din localitățile unde și astăzi au protestat angajați ai spitalelor, remulțumiți de reducerea veniturilor, ca urmare a reducerii sporurilor.

Angajaţii Spitalului Judeţean de Urgenţă din Reșița, nemulţumiţi de legea salarizării, au continuat protestul și astăzi.

Peste 200 de angajaţi ai Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) din Reșița – infirmieri, brancardieri, liftieri, soferi sau portari – s-au adunat marţi dimineaţa în curtea unităţii medicale, pentru a doua zi consecutiv, protestând faţă de scăderea veniturilor după aplicarea noii legi a salarizării. Alături de ei au fost si – medici si asistenţi medicali.

Angajaţii SJU Reșița au venit marţi la protest cu fluturaşii de salarii pentru a demonstra că le-au scăzut veniturile, precum şi cu pancarte cu mesaje prin care își arătau nemulțumirea față de scăderea salariilor după tăierea sporurilor.

Oamenii au mărturisit că salariile pe secțiile grele ale spitalului, UPU, ATI; Anatyomo patologic, TBC, oncologie si altele, au scăzut cu sume cuprinse între 200 și chiar 1300 de lei, în cazul angajaților cu vechime și studii superioare.

Angajații spun că Sporurile la spital, pentru condiţii periculoase de muncă, se dau la minimum. Mai mult oamenii s-au plans de lipsa personalului, a materialelor sanitare, a medicamentelor și mai ales, de lipsa aparaturii.

Șeful secției Terapia Intensivă medicul Constanța Sârbu, este alături de infirmiere și restul personalului și s-a plâns de lipsa aparaturii medicale și de lipsa personalului și afirma că solidarizează cu colegii ei asistente, infirmiere, femei de servici sau brancardieri.

Oamenii spun că vor continua protestele până când se va face dreptate, pentru că, spun ei, sporurile la județeanul din Reșița sunt la valoarea minimă, iar veniturile încasate sunt mai mici decât cele de acum o lună.

La Iași s-a scandat marți Grevă generală, la Spitalul de Pneumoftiziologie, unde angajații au protestat pentru a șaptea oară.

Pe scările spitalului ieșean, angajații nemulțumiți au ținut foi transformate în pancarte pe care se oputea citi: „Să ne dea sporul lor, sporul guvernanților”, „Viața nu e roză cu tuberculoză”.

Liderul Sanitas de la Spitalul de Pneumoftiziologie , Victorela Vieriu adeclarat că „ oamenii au așteptat circulara promisă de MS prin care se dadeau detalii despre cum se va rezolva diminuarea veniturilor.

Circulara nu a venit, oamenii consideră că au fost mințiți, nu mai au rabdare, nu-i mai popt stăpâni”.

Întrebată dacă Spitalul de Pneumoftiziologie are fonduri pentru a acoperi diminuările salariale, Victorela Vieriu a răspuns:
„La spitalele de momnospecialitate veniturile sunt mici iar managerul de la noi nu are de unde sa acopere diminuare.Momentan nu avem nici o solutie. Vom face solicitari al CJ ,la conducerea spitalului.”

Aproximativ 500 de angjaţi ai Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Craiova, cel mai mare spital din Oltenia, au protestat timp de două ore în curtea unităţii medicale.

A fost a doua zi de protest, cadrele medicale fiind nemulţumite de reducerea sporurilor. Potrivit sindicaliştilor, întregul personal medical al spitalului este afectat de noile măsuri, iar medicii ar putea să renunţe la efectuarea de gărzi întrucât de acum ar urma să primească sporuri de 5% din salariu în timpul săptămânii şi de 10 procente în weekend.

Infirmierii sunt şi ei nemulţumiţi şi spun că au primit salarii cu 700 -800 lei mai mici.

Managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Craiova susţine că nu are fonduri suficiente pentru acordarea unor sporuri mai mari.

În aceste condiţii, cadrele medicale ameninţă cu greva generală.

Totodată, un protest spontan a fost marți dimineață și la Direcția de Sănătate publică Ialomița.

Angajații și-au întrerupt preț de o oră activitatea și au ieșit în curtea instituției nemulțumiți de salariile pe care le primesc, odată cu aplicarea noilor legi în materie de salarizare pentru bugetari.

Mai mult, oamenii spun că vor să fie respectați și plătiți potrivit muncii pe care o depun.

În cazul în care revendicările lor nu vor fi ascultate, angajații Direcției de Sănătate Publică Ialomița amenințăă că vor demisiona.

Din cauza diminuării salariilor, angajații DSP Ialomița au dat în judecată instituția, dar și pe directorul acesteia. Dosarele au fost înregistrate pe rolul Tribunalului Ialomita.