Confidenţialitate

Încă o amânare pentru dezbaterea legii privind data alegerilor

Conducerea Senatului nu s-a putut întruni nici luni, 2 noiembrie, din cauza lipsei cvorumului pentru a introduce în dezbatere legea care permite Parlamentului să stabilească data alegerilor.

PSD a pierdut majoritatea în acest for, iar PNL și USR au boicotat ședința.

Biroul Permanent al Senatului, convocat pentru luni, la ora 13:00, nu s-a putut întruni din cauza lipsei cvorumului, după ce membrii PNL și USR au absentat de la ședință.

Astfel, legea care permite Parlamentului să ia o eventuală decizie de amânare a alegerilor din 6 decembrie nu a putut fi introdusă în circuitul legislativ.

Ulterior, senatoarea PNL, Alina Gorghiu, l-a acuzat pe președintele interimar al Senatului, social-democratul Robert Cazanciuc, că a convocat, ”complet neregulamentar”, plenul acestei Camere legislative pentru mâine cu scopul de a numi noi membri ai Biroului Permanent astfel încât să poată ține ședințele în ciuda boicotului PNL-USR.

Miza cvorumului de la Biroul Permanent al Senatului este introducerea în dezbatere a legii care dă Parlamentului posibilitatea să stabilească data alegerilor și, implicit, să amâne scrutinul fixat pentru 6 decembrie.

Pentru a intra în circuitul legislativ, actul normativ trebuie să parcurgă o serie de etape, dintre care una este să treacă prin Biroul Permanent, care însă nu se poate întruni dacă nu are cvorum, adică dacă nu sunt prezenți la ședință minimum jumătate plus unul din totalul membrilor.

PSD a pierdut majoritate în conducerea Senatului, după ce Marian Pavel a fost ales pe 27 septembrie în funcția de președinte al Consiliului Județean Ialomița, iar Ion Ganea a fost exclus din partid după ce a participat, săptămâna trecută, alături de PNL și USR la boicotarea ședinței Biroului Permanent.