Confidenţialitate

Încă o agenție de turism amendată reacționează după investigația derulată de Consiliul Concurenței

Într-un comunicat tramsmis Europa FM, EXIMTUR transmite că ”nu a fost nici în perioada respectivă și nu este nici în prezent turoperator al vreunuia din pachetele charter care au fost în vizorul autorității de concurență în cadrul investigației.

S.C EXIMTUR S.R.L. a acționat exclusiv ca revânzător și nu a avut niciodată contracte cu companiile aeriene pentru locuri în avioane charter, astfel că nu a fost în măsură să împartă locuri în avioane charter cu alte agenții. Cu toate acestea, autoritatea de concurență a considerat că nedelimitarea publică a EXIMTUR față de e-mailuri emanând de la alte întreprinderi, conținând subiecte apreciate ca fiind sensibile, referitoare la organizarea pachetelor charter, este suficientă pentru a constitui o formă de încălcare a legii chiar și de către un operator de bună-credință”.

S.C. EXIMTUR S.R.L. a dovedit că participarea sa în actiunea investigată a fost extrem de redusă, fiind una exclusiv de tip circumstanțial, tradusă prin nedelimitarea publică față de informațiile menționate mai sus, ajunse la cunoștința reprezentanților companiei în mod întâmplător, prin intermediul câtorva e-mailuri emanând de la alți operatori.

De altfel, Consiliul Concurenței a recunoscut în mod expres faptul că EXIMTUR nu a avut decât un rol pasiv în circumstanțele analizate. Mai mult, S.C. EXIMTUR S.R.L a dovedit că informațiile în cauză nu au fost folosite în niciun fel în activitatea derulată, compania adoptând un comportament concurențial corect pe piață și stabilindu-și în mod independent strategia comercială;

Pe parcursul investigației, S.C. EXIMTUR SRL a înteles că, potrivit Legii Concurenței, nedelimitarea publică poate fi considerată încălcare, aspect necunoscut de companie până la acel moment. În acest context, pentru a nu prelungi această acțiune, care durează de mai bine de trei ani, compania și-a asumat consecințele nedelimitării publice față de informațiile respective și a acceptat plata amenzii.

Plata amenzii se va face din surse proprii, iar sumele aferente au fost prezervate ca atare”, transmite compania.

La începutul săptămânii, 13 agenţii de turism şi Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) au fost amendate de Consiliul Concurenței.

Autoritatea de concurenţă a constatat că, în perioada iunie 2013-septembrie 2016, 13 agenţii de turism și-au coordonat politicile comerciale, inclusiv printr-un schimb de informaţii sensibile din punct de vedere concurenţial, cu scopul de a nu permite scăderea preţurilor produselor/pachetelor turistice comercializate.

”Agenţiile de turism nu au redus, sub un anumit nivel, preţul de vânzare către clienți pentru produsele turistice şi/sau pachetele de servicii turistice comercializate (ex.: bilete de avion în zborurile tip charter – atât ca produs turistic individual, cât și ca o componentă dintr-un pachet de servicii turistice)”, se arată într-un comunicat transmis Europa FM.

De asemenea, acestea au limitat sau au eliminat campaniile promoționale ale companiilor concurente care ofereau reduceri sau gratuităţi clienţilor şi şi-au împărțit numărul de locuri în avioanele contractate pentru zborurile de tip charter pentru a limita astfel în mod artificial oferta în vederea creșterii prețului de vânzare.