Încă 115 persoane plasate în arest în cadrul epurării după puciul eşuat din Turcia

Autorităţile turce au dispus ca 127 de persoane să fie plasate în detenţie din cauza unor presupuse legături cu puciul eşuat de anul trecut, potrivit agenţiei proguvernamentale de ştiri Anadolu, citată de Reuters.

Potrivit agenţiei turce, 115 dintre suspecţi – inclusiv o ameni de afaceri, moaşe şi jurnalişti – au fost reţinuţi duminică în cadrul unor operaţiuni în provincia Tekirdag (nord-vest). Ceilalţi suspecţi erau căutaţi de poliţie.

Suspecţii ar fi utilizatori ai ByLock, o mesagerie încriptată despre care Guvernul afirmă că a fost utilizată de reţeaua predicatorului Fethullah Gulen, autoexilat în Statele Unite, pe care Ankara îl acuză de orchestrarea tentativei de lovitură de stat. Gulen respinge acuzaţiile.

În urma puciului eşuat, aproximativ 150.000 de oameni au fost concediaţi sau suspendaţi din posturi în funcţii publice şi în sectorul privat, iar peste 50.000 au fost încarceraţi din cauza unor presupuse legături cu tentativa.

Aceste epurări i-au alarmat pe aliaţii occidentali ai Turciei şi organizaţiile de apărarea drepturilor omului, care-l acuză pe preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan că se foloseşte de puciul eşuat pentru a elimina disidenţa.

Guvernul subliniază însă că măsurile pe care le-a implementat în cadrul stării de urgenţă impusă după puciul eşuat sunt necesare din cauza gravităţii ameninţărilor cu care se confruntă şi că va discuta despre prelungirea stării de urgenţă luni.

Sute de mii de turci au participat sâmbătă la mitinguri şi marşuri prin care au marcat un an de la tentativa de lovitură de stat, susţinându-l pe Erdogan, care a polarizat societatea sfâşiată de amploarea epurărilor.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS