Confidenţialitate

Înalta Curte de Casație: Membrii Guvernului nu au competenţa legală de a judeca o sentință

Într-o ieșire fără precedent, ca reacție după comentariile din ultimele 24 de ore, Înalta Curte de Casație și Justiție le cere membrilor Guvernului și ai Parlamentului să se abțină de la comentarea unei hotărâri judecătorești.

Instanța Supremă le readuce aminte liderilor politici că potrivit  Constituţiei României, justiţia se realizează numai în sălile de judecată.

Vă reamintim, mai mulți miniștri printre care cel al Dezvoltării Regionale și cel al Apărării, în frunte cu premierul Viorica Dăncilă, au criticat condamnarea lui Liviu Dragnea la 3 ani și jumătate de închisoare, dispusă ieri de Înalta Curte.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie precizează că legea fundamentală prevede ca justiţia să se realizeze numai în sala de judecată şi numai în baza dispoziţiilor constituţionale ale legii.

“Derularea procedurilor judiciare într-un stat de drept presupune faptul că judecătorii sunt singurii în măsură să se pronunţe asupra temeiniciei unei acuzaţii, în baza probelor aflate la dosar, dar şi faptul că orice analiză asupra celor statuate în primă instanţă nu poate fi realizată decât prin intermediul căilor de atac prevăzute de lege.

De aceea, membrii executivului sau legislativului nu au căderea să aprecieze în ce măsură o hotărâre judecătorească va fi menţinută sau nu în căile de atac şi nici nu au competenţa legală de a constata că aplicarea legii este sub influenţa arbitrariului, toate aceste competenţe aparţinând instanţelor de control judiciar sau Inspecţiei Judiciare, atunci când există indicii că s-ar fi săvârşit o abatere disciplinară” , atrage atenția Înalta Curte de Casație și Justiție.

După pronunțarea sentintei, premierul Viorica Dăncilă a precizat că “decizia instanţei de judecată în cazul preşedintelui PSD ne arată că modul în care în România se aplică legea este încă sub influenţa arbitrariului. Liviu Dragnea a fost condamnat pentru o faptă prevăzută de un articol pentru care există deja o decizie a CCR că trebuie modificat pentru a fi în acord cu regulile Constituţiei.”

Judecătorii de la Instanța Supremă spun însă că “a susţine că Înalta Curte a încălcat deciziile Curţii Constituţionale înainte de a cunoaşte conţinutul şi raţionamentul logico-juridic al hotărârii nu poate sluji în nici un fel la corecta informare a publicului şi este de natură a arunca îndoiala şi neîncrederea asupra actului de justiţie.

Apreciem îndemnul la cumpătare, dar ne îndoim de sinceritatea unui astfel de demers atunci când el este dublat de afirmaţii potrivit cărora este evident că hotărârile au fost politizate sau reprezintă un răspuns vindicativ la presiunea străzii.

Cumpătarea, atunci când este vorba de hotărâri judecătoreşti, presupune cunoaşterea aprofundată a procedurilor judiciare, dar, mai ales, a motivării hotărârii judecătoreşti în discuţie.”