Confidenţialitate

Înalta Curte de Casație decide cine va judeca dosarul finanțării campaniei prezidențiale din 2009

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţiei vor decide astăzi  ce instanţă este competentă să judece dosarul privind finanţarea campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale din 2009.

În această cauză,  fostul ministru Elena Udrea şi Ioana Băsescu, fiica cea mare a fostului preşedinte Traian Băsescu, sunt judecate pentru instigare la luare de mită, respectiv instigare la delapidare şi spălare a banilor. Decizia instanţei supreme va fi una definitivă.

În luna mai, procurorii DNA i-au trimis în judecată, la instanţa supremă, pe fostul ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului Elena Udrea, pe care o acuză de instigare la luare de mită şi spălare a banilor, pe fostul secretar general al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului Gheorghe Nastasia, pe fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Tulcea Victor Tarhon, pentru luare de mită, pe Ioana Băsescu şi pe Ioan Silviu Wagner, director general al unei societăţi comerciale cu capital majoritar de stat, pentru delapidare. De asemenea, DNA a dispus trimiterea în judecată a lui Dan Andronic pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului.

La 6 iulie, magistraţii instanţei supreme au decis ca dosarul privind finanţarea campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale din 2009 să fie trimis spre judecare Curţii de Apel Bucureşti.

Însă, la 19 iulie,  Curtea de Apel Bucureşti a stabilit că nu este competentă să judece acest caz şi a retrimis dosarul  la instanţa supremă.

Competența judecării înalților demnitare aparține celei mai înalte instanțe.