Înainte de referendum, sondajele indică un ușor avans pentru tabăra pro Erdogan

Cu două zile înainte de referendumul care vizează sporirea puterilor actualului președinte, tabăra pro Recep Tayyp Erdogan înregistrează un mic avantaj.

Ultimele sondaje, publicate de agenția Reuters, arată că aproximativ 51 la sută dintre turci ar vota pentru transformarea țării lor într-o republică prezidențială.

În schimb, prezenta la urne ar urma să fie uriașă, de aproximativ 90%.

Nivelul indecişilor a scăzut la 9%, faţă de peste 20% în ianuarie, şi nu există indicii cu privire la preferinţele pe care le au.

 

Duminică, turcii votează pentru cea mai importantă schimbare a sistemului de guvernare a Turciei de după înfiinţarea Republicii moderne laice, în 1923.

Astfel, Turcia s-ar putea transforma dintr-o republică democratică, parlamentară, într-o dictatură prezidențială, notează presa internațională.

Președintele Recep Tayyp Erdogan, adeptul reintroducerii pedepsei capitale și a islamizării, dar și autorul unor amenințări repetate cu trimiterea refugiaților sirieni în  Uniunea Europeană, ar putea rămâne în funcție cel puțin până în 2029, dacă turcii vor vota pentru noua Constituție.

Îi iulie anul trecut, o parte a Armatei a încercat să-l alunge pe Erdogan de la putere, însă liderul turc s-a salvat în ultimul moment, puciul eșuând.

De atunci, Erdogan a instituit starea de urgență, 50 de mii de persoane fiind arestate, iar sute de mii de angajați au rămas fără locuri de muncă.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS