Confidenţialitate

În zona Moldovei, mulți elevi vor învața în continuare în școli insalubre

Multe scoli din judetul Vaslui sunt nepregatite pentru inceperea noului an de invatamant. Copiii trebuie să înveţe în case din chirpici, închiriate de la localnici, în lipsa unor clădiri proprii.

Si in judetul Bacau zeci de copii sunt obligați să învețe într-un apartament care le pune viața în pericol. Imobilul funcționează pe post de grădiniță de mai mulți ani și nu îndeplinește nici măcar minimul de condiții pentru educația și siguranța preșcolarilor.

Sute de copii din Vaslui vor învăţa şi în noul an şcolar să scrie şi să socotească în încăperi care se pot dărâma în orice moment în caz de cutremur sau ploaie torenţială. Pereţii stau să cadă, sunt găuri în acoperiş, iar bucăţi de scândură şi lut ţin loc de pardoseală. Geamuri sparte şi ţiglă care se desprinde de pe acoperiş sunt imagini ale dezastrului care îţi atrage atenţia din momentul în care păşeşti în curtea şcolii din localitatea Chetrosu de exemplu. Nici copiii care vor învăţa aici şi nici părinţii lor nu au alte soluţii.

În alte două sate învecinate, cei micii au rămas fără şcoală şi îşi vor putea face lecţiile doar prin bunăvoinţa localnicilor care le-au închiriat câte o casă veche. La Buhuşi în judeţul Bacău preşcolarii merg la grădiniţăîntr-un apartament cu patru camere. Sufrageria, dotată cu mese și scaune pentru preșcolari, a fost transformată în sală de clasă pentru grupa mare, iar în unul dintre dormitoare învaţă copiii din grupa mică. Potrivit autorităţilor de control grădinița nu asigură nici măcar condiții minime pentru siguranța copiilor. Direcția de Sănătate Publică a constatat că grupurile sanitare nu sunt potrivite pentru copiii de grădiniță, iar camerele nu asigură lumină naturală.