Confidenţialitate

În timpul stării de urgență, au scăzut emisiile de dioxid de azot în România

Emisiile de dioxid de azot au scăzut pe teritoriul României, relevă o analiză a evoluției acestui poluant realizată de compania românească Terrasigna pe baza datelor din satelit.

Scăderea poluării cu NO2 observată poate fi o consecință a instaurării stării de urgență, având în vedere că multiple alte studii au observat o îmbunătățire a calității aerului în aceeași perioadă și în alte țări, cum ar fi Italia și Franța. Însă, rezultatul măsurătorilor reflectă o combinație complexă a mai multor factori, dificil de cuantificat.

Oxizii de azot sunt un produs al procesului de combustie, fiind una dintre consecințele traficului rutier, ale activităților industriale și ale producției de energie electrică. Aceștia sunt responsabili pentru formarea smogului și pot cauza ploi acide, reducerea vizibilității și contribuie la efectul de seră.
Dioxidul de azot este foarte toxic pentru oameni și animale, provocând în special probleme respiratorii — de la iritații ale căilor respiratorii până la apariția emfizemului pulmonar.

Măsurătorile bazate pe date ale misiunii europene Copernicus Sentinel-5P arată evoluția săptămânală a dioxidului de azot de la începutul anului până la data de 5 mai 2020. Terrasigna a prelucrat datele privind concentrația acestui poluant atât pentru întreg teritoriul României, cât și pentru zona București-Ilfov.

Hărțile sunt codificate în culori ce variază de la nuanțe de bleu deschis, ce reprezintă o valoare scăzută a dioxidului de azot, până la brun roșcat, ce reprezintă o valoare ridicată.
“Reprezentările grafice relevă o scădere a concentrației de dioxid de carbon în lunile martie și aprilie și începutul lunii mai, perioadă care a coincis cu instaurarea stării de urgență pe teritoriul României”, a declarat Florin Șerban, Director General Terrasigna.

“O scădere puternică se poate observa și în dinamica dioxidului de azot deasupra regiunii București-Ilfov, tendință întreruptă de o creștere temporară a noxelor înregistrată în săptămâna 8-14 aprilie 2020, o perioadă care a coincis cu un fenomen de poluare extremă sesizat de locuitorii capitalei”.

Graficele din stânga jos ce detaliază distribuția valorilor concentrației de dioxid de azot permit o mai bună comparare a valorilor săptămânale.

Dreptunghiurile colorate cu galben (pentru România), respectiv albastru (pentru București-Ilfov) reprezintă mijlocul valorilor analizate într-o săptămână, iar linia din mijlocul fiecărui dreptunghi este valoarea mediană a concentrațiilor observate în săptămâna respectivă.

Linia punctată orizontală a fost plasată pentru a servi drept valoare de referință pentru analiza celor 18 săptămâni și reprezintă valoarea mediană a concentrației de dioxid de azot în săptămâna 11, când a fost declarată carantină generalizată la nivelul întregii țări. Se observă că înainte de săptămâna 11 valorile mediane tind să fie peste linia punctată, în timp ce după această săptămână, acestea tind să coboare sub reper.

Punctele desfășurate vertical reprezintă valori excepționale ale concentrațiilor.

Datele au fost culese prin intermediul instrumentului Tropomi de pe satelitul Copernicus Sentinel-5P, care înregistrează diverși poluanți atmosferici din lume.

Sursa foto: TERRASIGNA