Confidenţialitate

INS: În primele 8 luni, s-au născut mai puțini copii față de aceeași perioadă din 2021, anul cu cele mai puține nașteri

Problema demografică se agravează în România. În primele 8 luni ale acestui an numărul nou-născuților e în scădere față de aceeași perioadă din 2021. Datele transmise de Institutul Național de Statistică vin în condițiile în care, de la an la an, în România se nasc din ce în mai puțini copii. 

Natalitatea e în declin ușor în ultimii ani, dar nu știm dacă e o tendință de lungă durată sau e ceva conjunctural mai ales dacă avem în vedere urmările pandemiei asupra deciziei tinerelor cupluri, spune profesorul universitar Vasile Ghețău.

El amintește și de schimbarea statutului femeii în societate datorită educației:

„Asta ce înseamnă? Implicit locuri de muncă de altă natură, cu studii superioare, aceste lucruri sunt de mult în sectorul privat, în particular, implică eforturi enorme de timp și energie și atunci, în mod pe undeva firesc, copilul nu mai are poziția pe care o avea altădată în ierarhiile tânărului cuplu ca priorități, ca valori. Există cariera, există standardul de viață cât mai comodă în materie de locuințe, de autoturism, de vacanțele făcute afară.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

2021 a fost anul în care, în România, s-au născut cei mai puțini copii din 1930 încoace, 180.000, potrivit datelor statistice. Anul acesta, în perioada ianuarie-august, s-au născut puțin peste 112.000 de copii.

Nivelul de trai scăzut din țara noastră are o contribuție la starea natalității, spune profesorul Vasile Ghețău. El le recomandă guvernanților să vină în sprijinul tinerelor familii după modelul țărilor scandinave:

„Este vorba nu numai de a da bani sau de a oferi de pildă servicii care să se adreseze direct copilului și mamei. De pildă, garanția creșei pentru copil, a grădiniței, a școlii cu masă caldă și serviciile după școală. Țările scandinave, care au o situație mai bună în materie de natalitate, aici au găsit soluția. Cei din țările scandinave pot merge la serviciu fără niciun fel de grijă asupra celui mic, care este în mâini foarte bune din punct de vedere al alimentației, al educației.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Citește și: Date statistice: Aproape 13.000 de copii din România au ambii părinți plecați la muncă în străinătate

Foto: Shutterstock