Confidenţialitate

În patru luni, românii au accesat credite noi în valoare de 9,8 miliarde lei

În perioada stării de urgență și a stării de alertă, în lunile martie-iunie 2020, populația a accesat credite noi în valoare de 9,8 miliarde lei. Repartiția pe monede arată că populația a accesat preponderent credite în lei, în proporție de 96%, conducând la eliminarea riscului valutar.

În cele patru luni de restricții, martie-iunie 2020, companiile au contractat credite în valoare de 13,30 miliarde lei, ceea ce echivalează cu 57,5% din totalul creditelor noi acordate în sectorul neguvernamental.

Companiile au accesat în principal credite noi în lei, aproape jumătate din total, precum și credite în euro și dolari. În ceea ce privește creditele în euro, peste 90% dintre valoarea totală a fost contractată de persoanele juridice, în sumă de 4,1 miliarde lei echivalent. Creditele noi în dolari au reprezentat aproximativ 3,3% din totalul creditelor noi accesate, fiind contractate de persoanele juridice. Din totalul de 23,1 miliarde lei de credite noi acordate de la debutul pandemiei, peste trei sferturi (77,25%) reprezintă ca valoare creditele în lei, respectiv 17,85 miliarde lei.

Datele au fost centralizate și prelucrate în proiectul dreptullabanking.ro.