Confidenţialitate

„In Memoriam Liviu Iancu”, campania prin care scriitori, prieteni și cititori sunt invitați să transmită mesaje despre autorul romanului “Xanax”

Editura Trei lansează duminică, 28 martie 2021, la ora 16:00, campania “In memoriam Liviu Iancu”.

Evenimentul online, transmis live pe paginile de Facebook Editura Trei, Xanax – Liviu Iancu, Humanitas, BookMag, îi va reuni pe scriitorii Camelia Cavadia, Florin Iaru, Robert Șerban cu prietenii și apropiații lui Liviu, într-un dialog despre autor și roman.

Ulterior, pe paginile de Facebook amintite mai sus, vor fi publicate zeci de mărturii video ale cititorilor Xanax privind amalgamul de emoții și stări sufletești declanșate de carte.

“Mi-aș dori ca Xanax să fie un antidepresiv pe care să-l poată lua oricine, fără rețetă”, mărturisea Liviu Iancu în 28 martie 2019, la evenimentul de lansare a romanului său de debut.

Dorința i-a fost ascultată pentru că în decurs de doi ani peste 12.000 de cititori s-au amuzat ori emoționat cu poveștile și personajele din carte.

Xanax“, care are ca teme, printre altele, degradarea satului românesc în anii de după Revoluție, dar și dezvăluiri din lumea presei și cea de business, a ajuns la al cincilea tiraj, fiind unul dintre cele mai de succes romane românești publicate în ultimii doi ani.

Multe personaje din “Xanax” sunt ușor recognoscibile, de la foști miniștri, șefi de ziare și până la oameni de afaceri importanți sau personaje din showbiz, redați necosmetizați în carte.

“Am trăit și am simțit pe pielea mea toate întâmplările din Xanax, m-au lovit din toate părțile și m-au mușcat de peste tot, iar eu am reușit cu greu să mă smulg și să-mi ling rănile în timp ce scriam despre ele. Pe critici îi poți păcăli mult mai ușor, dar cititorii simt imediat dacă sentimentele pe care le vinzi tu acolo, în carte, sunt vii sau fake-uri. O carte, înainte de stil și de poveste, trebuie să vândă emoție și să vândă suflet, iar ăsta e un lucru al dracu’ de greu. Nu ți se vinde cartea? Păi cât suflet ai pus acolo, fratele meu? Nu cât orgoliu, câtă autosuficiență și câte așteptări, ci cât suflet. Orgoliu și autosuficiență nu cumpără nimeni”, spunea Liviu Iancu.

Jurnalistul Liviu Iancu a încetat din viață la sfârșitul anului 2020, la doar 45 de ani. Cu peste 20 de ani de experiență în presă, respectat pentru modul în care își scria articolele și ironia fină din comentariile sale, Liviu Iancu a reușit să se facă remarcat și ca scriitor.