Confidenţialitate

IN MEMORIAM Joe Cocker (1944 – 2014)

John Robert ”Joe” Cocker s-a născut la 20 mai 1944, în Crookes, un orăşel din apropiere de Sheffield, într-o familie de funcţionari.

În adolescenţă, principalii artişti care l-au influenţat au fost Ray Charles şi Lonnie Donegan, susţinând primul său concert cu public la vârsta de 12 ani, alături de fratele său mai mare Victor, care l-a invitat să urce pe scenă alături de trupa sa. În 1960, alături de trei buni prieteni, a înfiinţa primul său grup, The Cavaliers. Trupa s-a destrămat însă după doar un an, iar Joe a părăsit şcoala pentru a deveni ucenic instalator şi a practicat această meserie în paralel cu cariera muzicală.

Joe Cocker a cântat în numeroase cluburi şi baruri din Sheffield în anii ’60, înainte de a dobândi statutul de star internaţional cu o versiune proprie a unei piese a trupei The Beatles, ‘With A Little Help from my Friends’, care a ajuns pe primul loc în topul britanic în 1968. Acel cover al său a devenit tema muzicală a serialului de televiziune ‘The Wonder Years’.

În 1969, Joe Cocker a fost unul dintre artiştii invitaţi să susţină un recital în cadrul celebrului Festival Woodstock.

‘You Are So Beautiful’, cântecul său din 1975, a ajuns pe locul al cincilea în topul american.

Joe Cocker este deţinătorul mai multor premii prestigioase, inclusiv un premiu Grammy, obţinut în 1983, pentru cântecul ‘Where We Belong’, un duet cu Jennifer Warnes, care a ajuns pe primul loc în topul american Billboard. Acelaşi cântec a fost recompensat şi cu premiul Oscar.

În 1993, Joe Cocker a fost nominalizat la Brit Award la categoria ‘cel mai bun cântăreţ britanic’, iar în anul 2008 a devenit membru al Ordinului Imperiului Britanic în rang de Ofiţer, pentru servicii deosebite aduse industriei muzicale.

Joe Cocker a lansat 40 de albume şi a susţinut numeroase turnee în lumea întreagă. Cele mai cunoscute piese ale sale sunt ‘You Are So Beautiful’, ‘With a Little Help from my Friends’, ‘Unchaine My Heart’ şi ‘You Can Leave Your Hat On’.

Artistul şi-a doborât propriile recorduri cu ocazia unui turneu pe stadioane în Europa, susţinut pentru a-şi promova ultimul album de studio, ‘Fire It Up’, lansat în 2012. Joe Cocker a susţinut ultimul său concert la Londra, în iunie 2014.

Joe Cocker a murit, în 2014, la vârsta de 70 de ani, răpus fiind de cancer.