Confidenţialitate

În luna mai s-au scumpit cartofii, fructele, carnea de porc, dar și călătoriile cu avionul

Cartofii, citricele, fructele proaspete și carnea de porc au fost produsele alimentare care s-au scumpit cel mai mult în luna mai raportat la aprilie.

Mici ieftiniri s-au înregistrat la făină, mălai, fasole boabe și alte leguminoase, ulei, slănină și grăsimi, telemea și ouă.

Din categoria mărfurilor nealimentare, o mică majorare de preț s-a consemnat la energia electrică, iar la capitolul servicii o scumpire semnificativă au avut-o biletele de avion.

Conform datelor Institutului Național de Statistică , cartofii s-au scumpit cu 8,76% în mai față de aprilie, citricele și alte fructe meridionale cu 5,86%, iar fructele proaspete cu 3,77%. De asemenea, carnea de porc a consemnat o creștere a prețului cu 1,6%.

Ieftinirile consemnate în cazul mărfurilor alimentare s-au situat sub 1%.

În ceea ce privește mărfurile nealimentare, energia electrică a înregistrat o majorare de preț cu 1,07%, iar la servicii biletele de avion s-au scumpit cu 7,56%.

Rata anuală a prețurilor s-a menținut la 0,6% în luna mai, înregistrându-se o scumpire a mărfurilor alimentare, cu 2,30%, și a mărfurilor nealimentare, cu 0,23%, dar o ieftinire a tarifelor la servicii cu 1,26%, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS).