Confidenţialitate

În iunie, BCR devine Banca Copiilor Responsabili și propune cea mai importantă conversație alături de părinți

Pe măsură ce societatea evoluează rapid, o conversație rămâne esențială pentru viitorul copiilor noștri: cea despre bani. Educația financiară nu este doar o abilitate utilă, ci o necesitate vitală care formează adulții responsabili de mâine. Cu toate acestea, un studiu recent realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES) dezvăluie că peste 60% dintre părinții din România evită complet acest subiect cu copiii lor. Mulți consideră că educația financiară ar trebui să fie responsabilitatea școlii sau să fie învățată prin experiențe de viață. Dar această abordare poate avea efecte negative pe termen lung.

Datele Băncii Naționale a României (BNR) spun că doar 25% dintre tinerii români au cunoștințe financiare de bază, cum ar fi înțelegerea dobânzilor și a economiilor. Această lipsă de cunoștințe poate conduce la dificultăți în gestionarea bugetului personal și în luarea deciziilor financiare informate. Mai mult, un studiu recent realizat de Banca Comercială Română (BCR) arată că 70% dintre părinți consideră că discuțiile despre bani sunt importante, dar doar 30% dintre aceștia își fac timp să abordeze acest subiect cu copiii lor. Aceasta evidențiază o diferență semnificativă între recunoașterea importanței și acțiunea efectivă.

Cea mai importantă conversație în familie: ȘI educația financiară

În ciuda acestor statistici, schimbarea este posibilă și începe cu educația financiară în familie. Așa cum avem cea mai importantă conversație pe teme de sănătate, educație sau valori, tot așa trebuie să discutăm și despre bani.

BCR recunoaște importanța acestei discuții și a lansat, în iunie, inițiativa CEA MAI IMPORTANTĂ CONVERSAȚIE. Inițiativa a pornit chiar de Ziua Copilului, pe 1 iunie, în hubul BCR din Calea Victoriei 46, București. Astfel, timp de o zi, hubul BCR s-a transformat într-un playground educațional unde copiii și părinții au fost invitați să participe la activități interactive de educație financiară.

Un adevărat playground educațional într-o unitate bancară

La eveniment, copiii au putut achiziționa vată pe băț, înghețată, limonadă proaspătă sau jucării, dar nu cu bani reali, ci cu răspunsuri corecte la un quiz de educație financiară. Pentru a obține unul din premii, ei trebuiau să răspundă alături de părinți la trei întrebări simple despre bani și gestionarea lor. Acest format a fost conceput pentru a arăta părinților că cei mici pot înțelege concepte financiare de bază și că este benefic să discute despre bani într-un mod accesibil și distractiv. Astfel de evenimente vor fi organizate de BCR în huburile sale din țară pe tot parcursul lunii iunie.

Edufin pentru un viitor lin?

Prin această inițiativă, BCR subliniază importanța educației financiare în familie. Copiii care învață de mici să facă diferența între nevoi și dorințe, să înțeleagă cum funcționează banii și cum se câștigă, vor fi mai bine pregătiți pentru a lua decizii financiare informate în viața lor de adulți. Aceste abilități sunt esențiale pentru dezvoltarea lor personală și pentru asigurarea unui viitor stabil și prosper.

Educația financiară nu trebuie să fie un subiect evitat în familie. Discuțiile despre bani, adaptate vârstei copiilor, sunt esențiale pentru formarea unor adulți responsabili și independenți financiar. BCR încurajează toate familiile să înceapă Cea mai importantă conversație despre bani cât mai devreme, pentru a oferi copiilor lor un start solid în viață. Astfel, vom putea crea o societate mai bine pregătită pentru provocările financiare ale viitorului.

Iar pentru a sprijini părinții în demersul de a porni Cea mai importantă conversație despre bani, BCR vă invită să accesați platforma Școala de Bani. Aici, veți găsi o multitudine de resurse educaționale, materiale interactive și ghiduri practice concepute special pentru a vă ajuta să introduceți conceptele financiare în discuțiile de zi cu zi cu copiii dumneavoastră pentru a deveni adulții responsabili de mâine.

Vizitați Școala de Bani și începeți acum cea mai importantă conversație cu copiii voștri!

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.