Confidenţialitate

În Italia, unde se cultivă aproape jumătate din orezul produs în UE, este așteptată o producție și mai mică față de 2022, din cauza secetei

În Italia, producția de orez va scădea în 2023, țara fiind afectată pentru al doilea an la rând de secetă. În peninsulă este cultivat aproape jumătate din orezul produs în Uniunea Europeană.

Mare parte din producția italiană de orez, 94%, este obținută din regiunile nordice Lombardia și Piemont. Anul acesta vor fi însămânțate puțin peste 200.000 de hectare, cea mai mică suprafață din ultimii 23 de ani, scrie Reuters.

„Apa este rară. Ne uităm cu toții la cer”, spune directorul unui institut de cercetare în domeniul orezului.

Anul trecut, din cauza secetei, recolta de orez din Lombardia și Piemont a fost mai mică decât în 2021 cu aproape o cincime. Anul acesta prognoza e și mai sumbră.

Încă din ianuarie, oamenii de știință și activiștii de mediu au tras un semnal de alarmă cu privire la deficitul de apă din Italia, în contextul în care această iarnă a fost foarte săracă în ninsori.

Premierul Giorgia Meloni a anunțat că lucrează cu autoritățile locale la un plan național pentru apă. Se dorește îmbunătățirea infrastructurii cu ajutorul noilor tehnologii, dar și responsabilizarea populației cu privire la economisirea apei.

Culturile de orez sunt mari consumatoare de apă.

Sunt necesari între 3.000 și 10.000 de litri pentru a obține un singur kilogram de orez.

Foto: Shutterstock

Citește și: Ursula von der Leyen a anunțat suplimentarea sumelor cu care vor fi despăgubiți fermierii din țările afectate de războiul din Ucraina