Confidenţialitate

Ursula von der Leyen a anunțat suplimentarea sumelor cu care vor fi despăgubiți fermierii din țările afectate de războiul din Ucraina

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat suplimentarea sumelor care vor fi acordate ca despăgubire pentru fermierii din țările afectate de războiul din Ucraina. Anunțul vine după ce România a primit cea mai mică alocare, abia 10 milioane de euro, în condițiile în care ar fi trebuit să primească de două ori pe atât.

Președinta Comisiei Europene a subliniat că țările de la granița cu Ucraina au fost cele mai afectate de afluxul de cereale ieftine din țara vecină și că au nevoie de sprijin.

Este vorba, în primul rând, de România, Polonia și Bulgaria. Șefa executivului comunitar a anunțat suplimentarea sumei inițiale de 56 de milioane de euro.

La finalul săptămânii trecute, despăgubirile anunțate pentru fermierii din România au fost de 10 milioane de euro, cea mai mică alocare. Polonia primise 30 de milioane, iar Bulgaria 16 milioane.

Potrivit europarlamentarului PNL, Dan Motreanu, fost ministru al agriculturii, România a primit cea mai mică sumă pentru că ministrul Daea nu a putut demonstra cu cifre pierderile suferite de fermierii români, de aproximativ 45 de milioane de euro.

Astfel, Comisia a calculat pierderi de 20 de milioane și a alocat țării noastre jumătate din această sumă, urmând ca diferența să fie acoperită de la bugetul național.

Potrivit acestor calcule, România ar trebui să primească în plus aproximativ 14 milioane de euro, iar suma totală să se ridice la 24 de milioane.

Președintele Iohannis s-a arătat și el deranjat de modul în care Comisia a calculat inițial despăgubirile pentru România, acuzând-o că nu a ținut cont de sacrificiile făcute de țara noastră pentru Ucraina.

Șeful statului a avut și o discuție pe această temă cu Ursula von der Leyen, care i-a promis că va revizui suma de 10 milioane de euro alocată inițial României.

Foto: Shutterstock

Citește și: Cardurile cu alimente din programul „Sprijin pentru România” vor fi alimentate cu următoarea tranșă în Săptămâna Mare | AUDIO