În Harghita, prețul cartofilor s-a dublat

Preţul cartofilor înregistrat în Harghita este dublu faţă de anul trecut, pe fondul unei producţii mai mici înregistrate din cauza vremii nefavorabile.

Directorul Direcţiei Agricole Harghita, Torok Jeno, a declarat că producţia media la hectar a fost, în acest an, de aproximativ 24 tone, cu 10% mai mică decât în 2017, dar preţul este dublu şi există speranţe că el va mai creşte.

„Producţiile din acest an sunt compensate, oarecum, prin preţurile de valorificare, mai bune decât anul trecut. În ultimii 2-3 ani am avut producţii mari şi preţ mic; acum, preţul este practic dublu la cartof faţă de anul trecut. Anul trecut era 45-50 de bani (per kilogram n.r.) şi acum este de 90 de bani, un leu şi chiar 1,1 lei, în funcţie de calitate şi sortiment”, a spus Torok Jeno – citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, marii producători de cartofi din Harghita au contracte cu fabricile de chipsuri, unde preţul este fix şi deocamdată trebuie să îşi onoreze contractele, pentru ca apoi să mai vândă şi în altă parte.

În Harghita, cartoful a fost cultivat, în acest an, pe 7.500 de hectare, în ultimii ani suprafaţa scăzând, din cauza preţurilor mici înregistrate la valorificarea recoltei.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS