In Grecia, au loc alegeri locale

Scrutinul reprezintă un test înaintea alegerilor europarlamentare.Lupta e strânsă între partidul conservator al premierului Antonis Samaras și partidul stângii radicale Syriza, care a câștigat tot mai mulți adepți. Al doilea tur de scrutin e programat pe 25 mai, odată cu alegerile europarlamentare.

Grecii trebuie să aleagă 325 de primari și 13 președinți de regiuni. Urnele s-au deschis la 7 dimineața și se vor închide la ora 19.00. În sondaje, figurează cot la cot, cu câte 20 la sută în preferințele electoratului două partide: Noua democrație și Syriza. De altfel, analiștii spun că rezultatul votului este o probă de forță între cei care încă mai tolerează politica guvernamentală bazată pe numeroase măsuri de austeritate și cei care doresc să transmită un mesaj de protest. Criza și lipsa unor măsuri eficiente din partea coaliției de guvernare au propulsat partidul stângii radicale în preferințele alegătorilor.

În principalele oraşe ale ţării, Atena şi Salonic, candidează doi independenţi, Georges Kaminis şi Yannis Boutaris, aleşi în 2010 cu susţinerea taberei de centru-stânga. Ei se distanțează în sondaje în fața principalilor contracandidați.

Marea victorie a stângii radicale ar fi să câștige regiunea Atenei, ce reunește 30 la sută din electorat în fața actualului președinte susținut de socialiștii din Pasok, partid care a câștigat în urmă cu un an 8 din cele 13 regiuni. La alegeri, s-au înscris foarte mulți candidați independenți, dar și un partid lansat de curând de un prezentator de televiziune.