In Franta, continua manifestarile dedicate celor sapte decenii care se implinesc de la Debarcarea aliatilor occidentali in Normandia

Se întâmpla pe 6 iunie 1944 – moment decisiv pentru al Doilea Război Mondial, 11 luni mai târziu, Germania nazistă depunea armele.

Președintele american, precum și cel rus au ajuns încă de ieri în Franța. Programul a fost gândit în așa fel încât cei doi lideri să nu se întâlnească. Au fost întâmpinați, pe rând, de președintele Francois Hollande, gazda ceremoniilor.

În această dimineață, la Catedrala din Bayeux, Normandia, oficialii au adus un omagiu celor 4.000 de militari britanici care au pierit în 1944, departe de casă. La ceremonie a participat și Prințul Charles al Marii Britanii.

La rândul său, preşedintele american, Barack Obama, a mers dimineață la cimitirul american Colleville-sur-Mer pentru o ceremonie organizată în memoria celor 10 mii de soldați americani înmormântați aici. La orele prânzului, în Castelul Benouville, va urma un dejun la care liderii lumii vor sta la aceeași masă.

La ceremoniile din Normandia, sunt invitați și sute de veterani, eroii din 1944.

În urmă cu șapte decenii, în noaptea de 5 spre 6 iunie, mii de soldați au debarcat pe plajele Normandiei. Era primul pas spre eliberarea Franței ocupate de naziști.

Pentru Germania nazistă a fost începutul sfârșitului. Aproape un an mai târziu, Berlinul semna actul de capitulare, la câteva zile după ce Adolf Hitler își pusese capăt zilelor în buncărul său din capitala Germaniei.