Confidenţialitate

În Delta Dunării se va crea un laborator de cercetare internațională. Proiectul – al doilea ca importanță după Laserul de la Măgurele

România va coordona un proiect de cercetare științifică europeană privind Dunărea, Delta și Marea Neagră.

Proiectul se lansează astăzi și mâine, la Academia Română, iar la el vor participa 29 de parteneri- universități și institute de cercetare de elită din 17 țări, coordonarea fiind realizată de România prin Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Geologie şi Geoecologie Marină – GeoEcoMar.

Proiectul – al doilea ca importanță pentru România, după “laserul de la Măgurele” – a fost declarat ” strategic de importanță națională” de Guvern, se regăsește în Strategia Națională de Cercetare 2014-2020.

Probleme de eroziune a coastei maritime, studierea sedimentelor, a biodiversității vor fi analizate integrat pe tot sistemul Dunăre- Deltă -Marea Neagră, iar rezultatele și soluțiile vor fi comparate cu alte sisteme de acest tip: fluviu- deltă- mare.

În Delta Dunării, La Murighiol, se va crea un laborator de cercetare în acest sens, dotat la cel mai înalt nivel.

Vor fi făcute măsurători și analize detaliate, aici fiind și punctele de testare a noilor aparaturi și tehnici pentru anumite măsurători de vârf.

Delta Dunării, adevărat laborator natural, este unul dintre cele 7 supersite-uri, celelalte fiind în cursul Dunării Mijlocii (Szigetkoz, în Ungaria) și Superioare (Lunz, Austria), dar și în Estuarele Elbei și Tamisei, sistemelor deltelor catalane (Ebro – Llobregat), a sistemului deltei Padului – lagunei Veneției și a râului Nestos – Marea Egee din Grecia.

DANUBIUS-RI va oferi astfel acces la o infrastructură de vârf pentru fiecare element al cunoașterii sistemelor fluviu – mare, de la observație și măsurători la analize și înțelegerea fenomenelor.

Infrastructura va căuta să promoveze știința de vârf și să pregătească viitoarele generații de cercetători din domeniu.