Confidenţialitate

În declarația finală, liderii G20 cer retragerea „completă și necondiționată” a trupelor ruse din Ucraina. Planul lui Zelenski pentru pace

Națiunile G20 de la summitul din insula indoneziană Bali și-au lansat declarația finală. Potrivit documentului, liderii deplâng în cei mai puternici termeni agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei și cer „retragerea sa completă și necondiționată de pe teritoriul Ucrainei”.

Cei mai mulți dintre membrii G20 au condamnat cu fermitate războiul din Ucraina și au subliniat că provoacă suferințe umane imense.

„Au existat alte opinii și evaluări diferite ale situației și sancțiunilor”, se mai arată în rezoluția adoptată.

Liderul de la Kiev și-a prezentat marți planul pentru încheierea conflictului.

Într-un mesaj prin videoconferință, preşedintele ucrainean le-a cerut liderilor G19, excluzând intenționat Rusia din grup, să îşi depăşească diviziunile pentru a pune capăt războiului „distructiv” dus de aceasta.

Volodimir Zelenski a transmis că țării sale nu ar trebui să i se impună compromisuri în ceea ce privește suveranitatea, integritatea teritorială şi independenţa. Liderul de la Kiev a prezentat un plan pentru a reveni la masa negocierilor.

Potrivit documentului, Rusia trebuie să îşi retragă trupele, inclusiv cele de la centrala nucleară din Zaporojie, care să fie plasată sub control internațional.

Volodimir Zelenski a mai cerut prelungirea acordului pentru exportul de cereale ucrainene, dar și accelerarea furnizării de sisteme de apărare antiaeriană pentru a putea respinge noile atacuri ruseşti asupra infrastructurii energetice.

Ucraina mai vrea eliberarea tuturor prizonierilor şi a celor deportaţi în Rusia. Președintele Zelenski mai propune crearea unui tribunal special care să judece crimele comise de ruși, dar şi crearea unui mecanism internaţional care să compenseze toate pierderile cauzate de război.

În replică, șeful diplomaţiei ruse a apreciat drept „nerealiste” condiţiile avansate de Ucraina.

Foto: Shutterstock

Citește și: Racheta care a lovit Polonia ar fi fost trasă de forțele ucrainene asupra unei rachete rusești, potrivit unor concluzii preliminare