În condiţii de securiate sporite, începe pelerinajul de la Mecca

Peste două milioane de credincioşi musulmani sunt aşteptaţi să participe, începând de astăzi, la pelerinajul anual de la Mecca.

Arabia Saudită susţine că a îmbunătăţit organizarea şi a consolidat securitatea.

Riadul le oferă pelerinilor brăţări de identificare, la un an după busculada în care au murit aproape 2.300 de oameni.  Codul de bare furnizează identitatea, naţionalitatea, locul de cazare la Mecca, contactele grupului căruia îi aparţine pelerinul, precum şi toate informaţiile înregistrate în timpul acordării vizei.

Pentru prima dată în ultimele decenii, iranienii nu au primit permisiunea să participe la pelerinaj din cauza unei dispute politice între cele două ţări.

Luni, ayatollahul Khamenei a pus în discuţie administrarea locurilor sfinte ale islamului de către Arabia Saudită. Drept răspuns, marele muftiu saudit, şeicul Abdel Aziz al-Sheikh, a replicat că iranienii “nu sunt musulmani”. Şeful diplomaţiei iraniene, Mohammad Javad Zarif, a răspuns că nu există nicio asemănare între islamul iranienilor şi cel al extremismului fanatic pe care îl predică saudiţii.

Monarhiile arabe sunite din Golf, dintre care cea a Arabiei Saudite este cea mai vocală, au acuzat Iranul şiit că încearcă să “politizeze” evenimentul religios.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS