Confidenţialitate


În Canada a fost preparată o bere după o reţetă din secolul al IV-lea


În Canada a fost preparată o bere după o reţetă din secolul al IV-lea

Un profesor canadian s-a asociat cu o braserie pentru a reconstitui o bere din secolul al IV-lea și a învățat procesul de fabricație din lumea antică.

Berea s-a dovedit a însă prea amară, conform specialistului în istorie elenistică şi romană la universitatea Winnipeg, din Manitoba, Matt Gibbs.

„Asta face parte din experimentul care constă în a măsura cât de mult simţul nostru al gustului s-a schimbat odată cu timpul pentru că, de exemplu, acum există zahăr în aproape orice”, a explicat el.

Matt Gibbs şi braseria Barn Hammer din Winnipeg au plecat de la o reţetă scrisă de un alchimist din Egipt în secolul al IV-lea.

Ei au zdrobit manual făina de orz şi au adăugat apă pentru a obţine aluatul de pâine cu drojdie. Le-au trebuit apoi 18 ore pentru a găti la foc mic pâinile pentru a păstra vii enzimele din drojdie.

„Cuptoarele sunt încălzite prea puternic în prezent”, a spus Gibbs, explicând că a petrecut „ziua aprinzând şi stingând focul pentru ca pâinea să se coacă la o temperatură scăzută”.

Pâinea a fost apoi scufundată într-o cuvă de fermentare timp de două săptămâni, utilizându-se în prealabil şi lapte bătut pentru ca lichidul rezultat să aibă o tentă aurie.

Gibbs s-a declarat totuşi „surprins” să constate că procedeul de bază de fabricaţie pare să se fi schimbat atât de puţin de-a lungul secolelor, comparativ cu cele utilizate de braseriile artizanale din prezent.

Pentru moment, asociaţii nu intenţionează să ofere berea pentru consum public, notează AFP.

Matt Gibbs vrea acum să prepare hidromel după o reţetă a unui senator roman din primul secol al erei moderne.


Ultimele stiri
Bradul de Crăciun, o tradiție cu rădăcini în Antichitate. Unde a apărut obiceiul împodobirii lui

Obiceiuri de Crăciun, în Transilvania. „Ce presupune „Colinda de ceată bărbătească”, inclusă în patrimoniul mondial UNESCO în 2013…

Studiu: Șase din zece români declară că depășesc bugetul alocat pentru Sărbători. Generația care economisește mai mult |…

Tradiții de Crăciun în Maramureș: Brondoșii de Cavnic, obicei unic în țară, prin care sunt alungate spiritele rele…

STUDIU: De sărbători, Generația Z preferă momente autentice alături de familie și prieteni | AUDIO

Colindul dubaşilor, unul din cele mai vechi obiceiuri de Crăciun din Banat | AUDIO

Cele mai bune filme pe care să le vezi de Crăciun | VIDEO

În Bucovina, măștile populare animă aproape toate obiceiurile de iarnă

Obiceiuri de Crăciun în Muntenia. Brezaia și jocul ursului

Obiceiuri de Crăciun, în Moldova. Îmblânzirea anului ce vine și a „Urșilor de la Comănești”. Alungarea duhurilor rele…