În București se fac testări gratuite pentru hepatita C

Bucureștenii pot face teste gratuite pentru depistarea hepatitei C, în zilele de luni și marți, în cadrul unei campanii inițiate de Societatea de Boli Infecțioase și HIV/SIDA și Asociația SOS Drepturile Pacienților.

Cei care doresc să efectueze testele, se pot prezenta în Piața Unirii și Piața Bucur Obor, între orele 9,00 – 17,00, în zilele menționate.

Testarea se face prin prelevarea unor probe din salivă, iar rezultatul este disponibil în 20 de minute.

Această campania se derulează în parteneriat cu Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. dr. Matei Balș”, cu susținerea Ministerului Sănătății.

Ministrul Sănătății, Florian Bodog, a precizat că 10.000 de teste urmează să fie administrate în București, dar și în alte centre regionale.

Acesta a mai adăugat că se pregătește o campanie de screening pe care Ministerul Sănătății urmează să o demareze, cu fonduri europene, prin cinci programe naționale.

„Este vorba de 191 milioane de euro, finanțare europeană, care acoperă formare pentru 14.000 de specialiști. Vor fi demarate programe de screening pentru tuberculoză, cancer de col uterin, cancer de sân, hepatite virale, precum și screening prenatal”, a explicat ministrul.

Managerul Institutului „Prof. Dr. Matei Balș”, Andrei Streiu Cercel a explicat că „Anual se înregistrează circa 350.000 de decese prin boală cronică de ficat, indusă numai de virusul hepatitic C. (…) Circa o treime din persoanele infectate dezvoltă în decurs de 20 — 30 de ani hepatocarcinom și respectiv ciroză hepatică, adică cancer hepatic și respectiv ciroză hepatică. (…) Mortalitatea asociată în fazele cirozei este cât se poate de mare”.

„Terapia, în momentul de față este o terapie scurtă, de 12 săptămâni, iar schemele ulterioare, care vor veni, propun o terapie de opt săptămâni”, a mai precizat el.

Testele rapide au o sensibilitate de peste 98% și pot fi efectuate de către persoane de peste 11 ani, a spus Streinu Cercel.

El a mai subliniat că cei care știu deja că sunt infectați cu virusul hepatic C să nu se mai testeze, pentru că aruncă banii pe fereastră.

Virusul hepatitei C (VHC) se transmite în special prin contact direct cu sângele unei persoane infectate.

Cele mai frecvente căi de transmitere sunt: injectarea cu droguri, cu utilizarea acelorași ace sau seringi de către mai multe persoane; utilizarea instrumentarului medical nesterilizat; transfuzii de sânge sau produse din sânge efectuate în condiții nesigure; tatuaj; piercing; contact sexual neprotejat; în timpul sarcinii, de la mama infectată la făt.

VHC nu se transmite prin mâncare, apă sau prin contact uzual cu o persoană infectată.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS