Confidenţialitate

În Baia Mare sunt prea multe farmacii

Municipiul Baia Mare este pur și simplu sufocat de numărul mare de farmacii. Numai în zona Spitalului Județean sunt 10 farmacii. În oraș sunt peste 70 de astfel de unitati, iar în județul Maramureș numărul lor se apropie de 200.

Nu sunt respectate nici criteriile legate de distanță, nici cel demografic  

Astfel s-a ajuns că să fie o farmacie la 1900 de locuitori. Normativul prevede o farmacie la 3.500 de locuitori, iar in prezent în Baia Mare este deschisa cate o farmacie la 1.900 de locuitori. Casa de Asigurari de Sănătate Maramureș are relatie contractuala cu 95 la suta din totalul unitatilor farmaceutice, potrivit datelor oficiale.

Chiar dacă la prima vedere s-ar putea crede că acest lucru este în favoarea cetățenilor, în realitate nu este așa, deoarece numărul mare de farmacii înseamnă în ultimă instanță un business pentru marile lanțuri, care sunt focusate exclusiv pe câștig, spune Simina Ardelean Timiș, președinte Colegiul Farmaciștilor Maramureș. Mai exact, foarte multe farmacii independente au fost cumparate de marile lanțuri cu putere financiară. Dar, unul din motivele pentru care într-un municipiu cu circa 130.000 de locuitori s-a ajuns să existe la fiecare colt de strada cate o farmacie il reprezinta faptul că s-a abuzat de criteriile de excepție, spun reprezentanții Colegiului.

Ei declară că autoritatile locale au eliberat adeverințe conform cărora, la fiecare parter de bloc funcționează supermarketuri, dar de fapt acestea sunt farmacii. Problema este că Ministerul Sănătății nu se autosesizează și nimeni nu ia măsuri să stopeze acest haos, iar numărul farmaciilor este într-o continuă creștere.