Confidenţialitate

În 2017, pe drumurile din România au murit 1.951 de oameni. Copiii sunt implicați într-o treime din accidentele cu pietoni din România – AUDIO

În 2017, pe drumurile din România au murit 1.951 de oameni. Raportat la populația totală, România se află pe primul loc în Uniunea Europeană la numărul accidentelor rutiere mortale. Surprinzător pentru mulți, cauza principală a accidentelor rutiere din România o reprezintă pietonii. Raportul Poliției Române spune că în 2017, pietonii indisciplinați au provocat peste 21% dintre accidente. Mai grav de atât, copiii sunt implicați într-o treime din accidentele cu pietoni din România și mai spune Poliția, o parte a acestor accidente au loc chiar în preajma școlilor.

O soluție pe termen scurt nu există, însă până la începutul anilor ’90, în România se făcea intensiv educație rutieră.  Azi, deși există legislație pentru asta, educația rutieră în școli e total aleatorie și mai degrabă inexistentă.

În spatele cifrelor pe care vi le-am prezentat se află copii, părinți și de ce nu, șoferi, marcați pe viață. Astăzi îl cunoaștem pe Cristian, tatăl unui copil care a fost lovit pe trecerea de pietoni în urmă cu 4 ani. Fiul lui a traversat regulamentar, și ce e drept, prima mașină s-a oprit când copilul a pus piciorul pe trecerea de pietoni. Nu și cea care venea cu viteză pe banda pe a doua bandă. Dacă ar fi făcut vreo oră de educație rutieră, fiul lui Cristian ar fi învățat că trebuie să se asigure. Din punct de vedere psihic, copilul nu și-a revenit în totalitate nici acum. Așa că am preferat să vorbim doar cu tatăl lui.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.