Confidenţialitate

În 19 județe nu a început vaccinarea anti-Covid a bătrânilor din cămine | AUDIO

Centrul pentru Resurse Juridice, organizație neguvernamentală care apără drepturile persoanele aflate în centre sociale, atrage atenția că în cel puțin 19 județe vaccinarea împotriva Covid 19 a bătrânilor din cămine și a altor beneficiari dezavantajați nu a început.

Georgiana Pascu de la CRJ susține că în unele centre nici personalul nu a fost programat sau vaccinat ceea ce pune bătrânii sau ceilalți beneficiari vulnerabili în situații de risc.

”Reiese din statisticile publicate de Autoritate pe pagina oficială, dar și din vizitele CRJ, că undeva aproximativ la 10% din angajații din centrele rezidențiale și-au dat consimțământul pentru a fi vaccinați, dar în același timp există în 19 județe, în care includem și 2 sectoare din București, în care nici un beneficiar din serviciile de tip rezidențial nu a fost programat sau nu a fost vaccinat”, spune Georgiana Pascu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Platforma Rovaccinare nu este încă accesibilizată pentru persoanele cu dizabilități.

O situația specială este  la Sasca Mică, primul și cel mai mare focar de Covid 19 din țară, unde beneficiarii nici măcar nu au fost programați  la vaccinare, mai spune CRJ.

Printre zonele în care nu a început vaccinarea bătrânilor din centrele de stat se află și sectorul 2 al Capitalei.

Primarul sectorului, Radu Mihaiu, explică:

”Această vaccinare pentru rezidențiali este desfășurată prin intermediul DSP. Înțelegerea mea este că programarea pentru aceste vaccinări este începând cu ziua de marți, așa este programarea de la Direcția de Sănătate Publică”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Pe de altă parte, Georgiana Pascu spune că toți bătrânii din cămine sau persoanele cu handicap din centrele statului sunt  ținuți ilegal în curtea instituțiilor sociale  fără posibilitatea de a părăsi perimetrul, de aproape un an.

”Aici este o situație destul de gravă, în condițiile în care acești oameni, și ne referim la aproape 50.000 de persoane cu dizabilități și vârstnici din centrele rezidențiale sau din cămine nu au avut dreptul sau nu au fost lăsați să iasă din perimetrul centrelor sau a clădirilor în care erau cazați de aproape un an de zile. Nu există nimic legal, iar aceasta se numește limitarea de libertate”, explică Georgiana Pascu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.