Confidenţialitate

Imunitatea Elenei Udrea, la votul colegilor deputati

Deputaţii se reunesc, astăzi, pentru a decide dacă o lasă sau nu pe Elena Udrea fără imunitate parlamentară. Procurorii au cerut încuviinţare să înceapă urmărirea penală împotriva acesteia, dar şi pentru a propune instanţei arestarea preventivă.

Deputaţii jurişti şi-au dat ieri avizul favorabil consultativ. Votul final este programat, după-amiază, în plen.

Elena Udrea este anchetată în două mari dosare.

Primul vizează organizarea galei Bute, în 2011, pe când era ministru al Turismului. Suspectat şi el de nereguli, fostul preşedinte al Federaţiei de Box, Rudel Obreja, se află preventiv în spatele gratiilor. Ieri, a fost arestat Tudor Breazu, un fost consilier în Minister, bănuit de intermedierea unei mite pentru Elena Udrea. În vizorul procurorilor se mai află şi fostul ministru al Economiei de la acea vreme, Ion Ariton, actualmente senator, pentru care se cere avizul necesar începerii urmăririi penale.

Cel de-al doilea dosar vizează afacerea Microsoft, Elena Udrea i-ar fi fost complice fostului său soţ în presupuse ilegalităţi, pentru care Dorin Cocoş a fost arestat.

Avalanşa de acuzaţii la adresa sa a făcut-o pe Elena Udrea să lanseze, la rându-i, unele la fel de grave. Principala sa ţintă a fost actualul şef interimar al Serviciului Român de Informaţii, despre care susţine că s-a implicat în viaţa politică, inclusiv în campania pentru prezidenţiale din noiembrie anul trecut. Generalul Florian Coldea este aşteptat cu explicaţii, astăzi, în faţa comisiei parlamentare de control a activităţii SRI.

Ieri, la Congresul Partidului Mişcarea Populară, în prima sa apariţie publică de după retragerea de la Cotroceni, fostul preşedinte Traian Băsescu a spus că Elena Udrea l-a avertizat în legătură cu Florian Coldea, dar că atribuţiile nu i-ar fi permis să ceară verificări.

Cât o priveşte pe fosta sa consilieră, Traian Băsescu şi-a exprimat speranţa că Elena Udrea îşi va dovedi nevinovăţia în justiţie.