Confidenţialitate

Imunitatea deputatului Bănicioiu, la votul colegilor

Deputații se reunsc în plen marţi, începând cu ora 10 și 30 de minute, pentru a supune votului imunitatea colegului Nicolae Bănicioiu.

Procurorii anticorupție cer încuviinţarea să înceapă urmărea penală împotriva fostului ministru al Sănătății, pe care îl acuză de o șpagă de 4 milioane de lei.

Cu 19 voturi „pentru” și 2 „împotrivă”, comisia juridică a adoptat, vinerea trecută, raportul de admitere a solicitării.

Potrivit rechizitoriului, „în perioada 21 decembrie 2012 – 5 martie 2014, persoana respectivă, în calitate de ministru, ar fi acceptat promisiunea a doi oameni de afaceri şi ar fi primit direct, de la unul dintre aceştia, suma totală de 1.292.122 lei, lăsând să se creadă că are influenţă asupra ministrului Sănătăţii şi a funcţionarilor publici din cadrul acestei instituţii şi că îi va determina să îndeplinească sau să nu îndeplinească acte ce intrau în îndatoririle lor de serviciu”.

„Ulterior, aceeaşi persoană ar fi primit de la aceiaşi oameni de afaceri, prin intermediul unui complice, suspect în cauză, suma totală de 2.612.389 lei în legătură cu exercitarea atribuţiilor de ministru, funcţie deţinută în perioada 05.03.2014-17.11.2015”, a mai transmis DNA.

Nicolae Bănicioiu, care a condus Ministerul Sănătății în perioada tragediei din clubul Colectiv, a anunțat că nu va mai candida la parlamentare.

Aflat patrulea mandat de deputat, acesta a fost ales de fiecare dată pe listele PSD. Din mai 2018, Nicolae Bănicioiu a trecut la Pro România.

Deputații ar urma să constate și vacantarea si validarea poziţiilor rămase libere după demisiile lui Costel Alexe, Lucian Stanciu-Viziteu, Laurenţiu Nistor şi Nicolae Velcea, care au obţinut noi funcţii la recentele alegeri locale.

Ministru al Mediului, liberalul Costel Alexe a obținut preşedinţia Consiliului Judeţean Iaşi, iar deputatul USR Lucian Stanciu-Viziteu a câştigat un mandat de primar al Bacăului.

Social-democratul Laurenţiu Nistor a triumfat în alegerile pentru șefia Consiliului Judeţean Hunedoara, iar deputatul PSD Nicolae Velcea a câştigat mandatuld de primar al oraşului argeșean Ştefăneşti.