Confidenţialitate

Împuşcarea a 1.700 de animale sălbatice protejate: ministrul a suspendat ordinul

A fost suspendată procedura de emitere a Ordinului privind derogările în cazul speciilor urs, lup şi pisică sălbatică, a anunţat pe Facebook ministrul Mediului.

Subiectul cotelor de vânătoare a iscat furie în rândul românilor. Pe aceeaşi rețea socială sute de oameni şi-au manifestat dorința de participa mâine la un protest organizat în fața Guvernului.

Proiectul de ordin al Ministerului Mediului supus dezbaterii publice putea  permite împuşcarea a 1.700 de animale sălbatice protejate: 552 de urși, 657 de lupi și 482 de pisici sălbatice.   Apărătorii animalelor spun că aceste cote sunt nejustificate și acuză că studiul privind situația animalelor a fost coordonat chiar de șeful Asociației Vânătorilor din Brașov.

Perioada de consultare publică s-a încheiat, iar ministrul Cristiana Paşca Palmer a anunţat acum că a suspendat emiterea ordinului pentru că lipseste  avizul Academiei Române. Acest for ştiinţific are ultimul cuvânt asupra studiului pe baza căruia a fost fundamentat proiectul de Ordin de Ministru.  Studiul a fost elaborat de Universitatea Transilvania, împreună cu Institutul de Cercetări și Amenajări Silvice şi Fundaţia Carpaţi. „ Fără punctul de vedere al Academiei nu am de gând să înaintez cu această procedură”, a scris ministrul Mediului pe Facebook.

Între timp, aproape 30 de mii de oameni au semnat petiția online împotriva uciderii animalelor sălbatice. Peste 600 dintre ei au anunțat că vor protesta mâine seară în Piața Victoriei. „Controlul populației de animale sălbatice protejate trebuie făcut cu singurul scop de a proteja animalele și omul, nu ca afacere lucrativă de care să profite câțiva vânători cu interese obscure care promovează corupția în sistem”  – se arată în mesajul postat pe pagina evenimentului care anunță protestul.