Împrumutul extern luat de România în 2009, în vizorul DNA

Împrumutul extern luat de România în 2009 de la FMI ar fi în vizorul procurorilor anticorupție. Informația apare în Ziarul Bursa; potrivit unor surse citate de jurnaliști, la DNA au fost depuse 270 de sesizări privind împrejurările și modul în care România a încheiat acordurile cu creditorii externi.

În reclamaţia depusă la DNA și obţinută de ziarul BURSA se arată că „există indicii serioase cu privire la faptul că Banca Naţională a României a gestionat defectuos împrumutul contractat de România în data de 24 martie 2009 de la Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană, Banca Mondială şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, în valoare totală de aproximativ 20 de miliarde de euro, din care mai mult de jumătate au fost direcţionaţi către BNR”.

În sesizare sunt indicate şi persoanele care ar fi responsabile pentru prejudicierea României: este vorba despre fostul președinte Traian Băsescu, Emil Boc – premier în 2009, și guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

În răspunsul DNA obţinut de BURSA, se arată că a fost constituit un dosar penal, iar ”lucrarea a fost repartizată unui procuror din cadrul Secţiei de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie”.

La solicitarea  Europa FM, reprezentanții DNA au precizat, fără a oferi alte detalii: ”Nu există un dosar penal cu suspect/suspecţi în cauză”, ceea ce nu exlude, însă, o anchetă in rem, adică asupra presupuselor fapte.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS