Confidenţialitate

ÎmprEUnă în Europa. România a primit aproape 56 de miliarde de euro, bani europeni, de când face parte din Uniunea Europeană | VIDEO

România a aderat la Uniunea Europeană în anul 2007. De atunci, a primit constant fonduri europene pentru dezvoltare și modernizare. Până acum, peste 80 de miliarde de euro au intrat în țara noastră, iar 27 de miliarde de euro este contribuția noastră la bugetul Uniunii Europene. Aproape 56 de miliarde de euro au ajuns în România sub forma unor programe de investiții în infrastructură, educație, sănătate sau sprijin pentru mediul de afaceri și persoane vulnerabile. De exemplu, prin fondurile europene aferente perioadei 2014 – 2020, au fost sprijinite peste 94.000 de companii pentru retehnologizare, automatizare sau formarea angajaților.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Banii europeni au ajutat și la modernizarea a 14 aeroporturi, dar și la construirea sau modernizarea a 1.149 km de drumuri, iar programele de prevenție din sănătate, realizate cu bani europeni, au ajuns la peste 1,5 milioane de români.

Tot din fondurile europene aferente perioadei 2014-2020, două milioane de români beneficiază de acces la rețeaua de apă la standarde moderne iar investițiile în rețelele de distribuție au făcut ca 3,4 milioane de oameni să aibă  acces la rețeaua de apă uzată, arată datele Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene.

Banii europeni au ajuns și la antreprenorii din domeniul agricol, pentru înființarea de grupuri de producători, pentru investiții în sectorul zootehnic, legumicol sau pomicol.

Și educația a avut de câștigat. Programele europene ca Erasmus sau DiscoverEu au ajutat generații întregi de tineri să vadă Europa, să învețe la universități de renume și să facă schimb de experiență cu tinerii din întreaga Uniune Europeană.

Fondurile europene i-au ajutat și pe românii vulnerabili. Doar între 2022 – 2023, de exemplu, 2,5 milioane de oameni au acces la carduri pentru alimente, iar 4 milioane primesc sprijin pentru plata facturilor la energie.

De unde vin banii europeni?

Fondurile europene sunt administrate de către Comisia Europeană, al cărei președinte este ales ales în mod oficial de Parlamentul European, pentru un mandat de cinci ani. Comisia Europeană este organul executiv al UE, independent din punct de vedere politic. Comisia Europeană este singura responsabilă cu elaborarea propunerilor de noi acte legislative europene. În același timp, ea pune în aplicare deciziile Parlamentului European și ale Consiliului UE (vocea guvernelor țărilor membre, format din miniștri care răspund de anumite domenii politice).

Fondurile europene au fost puse la dispoziția României și românilor atât sub formă de ajutor și subvenții ale UE, cât și sub formă de ajutor direct pentru a armoniza condițiile de viață din statele membre ale blocului comunitar european.

Iar pe viitor România poate primi peste 70 de miliarde de euro prin planurile de dezvoltare ale Uniunii.

Modul în care un stat beneficiază de apartenența la UE este mai complex decât simplul răspuns la întrebarea „Câți bani vin de la Bruxelles?”

  • De exemplu, acum putem călători fără viză în întreaga Uniune Europeană iar ca angajați avem posibilitatea de a lucra în oricare țară europeană. Eliminarea tarifelor de roaming și scăderea costurilor pentru electronice sunt alte efecte ale reglementărilor comunitare privind produsele care sunt puse la dispoziție pe piața europeană, reglementări ce deschid accesul simplificat la această piață.
  • Totodată, companiile pot deservi o piață de vânzări mai mare și pot lucra mult mai eficient, ceea ce ajută și la crearea locurilor de muncă.
  • Lupta împotriva exploatării sexuale este un alt obiectiv al Uniunii Europene. Deputații europeni au adoptat o directivă care protejează și sprijină victimele traficului de ființe umane și pedepsește traficanții.
  • Pentru protejarea consumatorilor privind spălarea banilor, Parlamentul European a dat undă verde unui cadru care reglementează criptomonedele. Scopul este identificarea și oprirea fluxurilor ilicite și creșterea siguranței pentru cei care dețin sau tranzacționează criptomonede.

Acestea sunt doar câteva din efectele politicilor europene care se dezbat și se aprobă în Parlamentul European, format din eurodeputați aleși prin vot o dată la cinci ani.

Primele alegeri europarlamentare organizate în țara noastră au fost cele din iunie 2009 când am trimis primii 33 de aleși în Parlamentul European

Următoarele alegeri europarlamentare vor avea loc în perioada 6-9 iunie 2024 cand vor fi aleși viitorii 33 de eurodeputați români.

Parlamentul European este singura instituție a Uniunii Europene aleasă prin votul direct al cetățenilor din statele membre și are rolul de a adopta legile după care funcţionează blocul comunitar. Acestea sunt obligatorii în statele membre.

Cele mai recente alegeri pentru Parlamentul European au avut loc în iunie 2019 când au fost aleși actualii 705 eurodeputați.