Confidenţialitate

Împăratul Japoniei a declarat deschise Jocurile Olimpice 2020 | VIDEO

Împăratul Japoniei, Naruhito, a declarat deschise Jocurile Olimpice 2020 de la Tokyo, în cadrul ceremoniei de deschidere a competiţiei, desfăşurată pe Stadionul Olimpic din capitala Japoniei, transmite vineri presa internaţională.

“Declar deschise Jocurile de la Tokyo”, a rostit solemn Împăratul, potrivit formulei consacrate, pe un stadion pe care au fost prezenţi doar circa 1.000 de invitaţi, din cauza Covid-19, care i-a obligat pe organizatori ca evenimentul să aibă loc aproape în întregime cu porţile închise.

Sportivii vor concura la JO 2020 în 339 de probe la cele 33 de discipline sportive pentru obţinerea medaliilor olimpice.

Pe lângă disciplinele care au făcut parte din calendarul competiţional la ediţia precedentă a Jocurilor Olimpice – desfăşurate la Rio în 2016 – cu prilejul Olimpiadei de la Tokyo 2020 sunt introduse, în formatul întrecerilor olimpice, sporturi noi precum baseball/softball, baschet 3×3, karate, escaladă sportivă, skateboard şi surfing.

Agenda Olimpică 2020 a trasat ca politică publică de organizare a Jocurilor Olimpice valorificarea la maximum a centrelor şi facilităţilor existente de către oraşele gazdă, pentru reducerea lucrărilor de construcţii şi pentru limitarea emisiilor de carbon. Respectând acest angajament, autoritatea centrală a metropolei Tokyo a construit 8 clădiri noi, 10 au statut temporar fiind utilizate exclusiv pe durata olimpiadei, iar 25 au fost reamenajate.

Mascota ediţiei Tokyo 2020, Miraitowa, a fost creată utilizându-se coloristica albastru indigo şi modelul specific Ichimatsu, o perspectivă omagială pentru tradiţia respectată şi pentru inovaţia modernă a culturii nipone.