Confidenţialitate

Împădurirea României, propusă în Planul de Redresare, cu fonduri de până la 1 miliard de euro

Ministerul Fondurilor Europene vrea să aloce un miliard de euro pentru împăduriri. Ministrul Cristian Ghinea va propune includerea campaniei de împăduriri în Planul Național de Redresare și Reziliență, însă spune ca pentru asta e necesară schimbarea legislației.

Într-o postare pe Facebook, ministrul afirmă că, în acest moment, legislația din România este atât de încâlcită încât eforturile de până acum s-au blocat de cele mai multe ori în birocrație și legi contradictorii.

Banii vor fi acordați în etape tuturor instituțiilor care pot pune în aplicare procedurile cerute de Ministerul Fondurilor Europene, mai spune ministrul Cristian Ghinea.

”Una dintre reformele pe care le vom propune Comisiei pentru a fi cuprinse în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) se referă la împăduriri, și în special la crearea de perdele forestiere. Am ajuns la un consens în urma discuțiilor tehnice interministeriale și a celor cu reprezentanții societății civile pentru a crește alocarea bugetară pentru acest domeniu la un miliard de euro.

Vom aloca acești bani după ce vom face mai întâi o reformă a legislației în domeniu, pentru că acesta este obiectivul PNRR, să genereze în primul rând reforme. În acest moment, legislația din România este atât de încâlcită încât eforturile de până acum s-au blocat de cele mai multe ori în birocrație și legi contradictorii. Nu era niciodată clar cine trebuie, cine poate și cine are voie să facă împăduriri. Și mereu ieșea fie nimeni, fie mai mulți care se călcau pe picioare și atunci nu făcea nimeni. Ăsta este unul dintre motivele pentru care noi, ca stat, am avut o performanţă absolut catastrofală în ultimii 15 ani, s-au plantat 50 de hectare de perdea forestieră. Iar unii dintre primarii care au făcut chestia asta au fost amendaţi de instituţii ale statului pentru că nu au respectat nu ştiu ce normative.

După lămurirea legislativă, punem la dispoziție banii, etapizat, pe ani, pe care îi pot folosi oricare dintre instituțiile care pot livra aceste ținte de etapă – de exemplu, împădurirea a 10.000 de hectare pe an. Nu alocăm banii unei singure entități, cum se face în logica fondurilor europene clasice.

PNRR ne dă flexibilitatea de a da acești bani oricărei instituții care poate implementa reforma vizată. Fie că e vorba de ministerul X , Y sau agenția Z. Cine livrează obiectivul asumat primește banii direct în buget. Plătim performanța, o abordare la care administrația de stat mai ales trebuie să se obișnuiască rapid”, a precizat Cristian Ghinea.

FOTO: Robert Balog / Pixabay