Confidenţialitate

Un psiholog din Polonia a scris mai multe cărți cu povești destinate copiilor din Ucraina care au fugit din țara lor

Alicia Safarzinska Platos este psiholog în Polonia, țară unde au ajuns în ultimele săptămâni milioane de refugiați ucraineni. Alicia găzduiește în casa ei o femeie din Ucraina, împreună cu cei 3 copii.

Scopul cărților este acela de a le explica celor mici, pe înțelesul lor, ce se întâmplă în Ucraina, ce este războiul și ce îi poate ajuta.

Într-un timp record, cărțile au fost traduse în mai multe limbi, printre care ucraineană și română, și au fost descărcate gratuit de pe internet de milioane de oameni din întrega lume.

Este de neimaginat cum suferă copiii care fug de război, care și-au părăsit casele, familiile, tații și nu știu dacă îi vor mai vedea vreodată.

În cărți, încerc nu atât să le explic situația, pentru că eu însămi nu o înțeleg, cât să o povestesc pe înțelesul unui copil.

Vreau să creez acolo un loc pentru emoții, în special pentru cele dificile, să le povestesc sincer despre ceea ce s-a întâmplat” – îmi spune autoarea cărților de povești pentru copiii, povești pe care le numește terapeutice.

Este foarte important să fii sincer cu copiii tăi. Acum, sentimentul de siguranță al copiilor a fost distrus. A spune adevărul într-un mod accesibil și adecvat pentru copii le permite să experimenteze această situație și să-și construiască lumea din nou.”

Cărțile, însoțite de ilustrații care pot fi colorate de copii, au fost traduse într-un timp record în 10 limbi.

Printre care ucraineană, engleză, franceză, chineză, dar și română și pot fi descărcate gratuit aici: https://potrzebafantazji.com/bohaterowie/