Imobile retrocedate dupa ce au fost invocate motive ‘excepţionale’, cum ar fi hemoroizi sau paranoia

Acest lucru a fost descoperit in urma unei verificari a Corpului de Control al premierului. Guvernul va sesiza DNA.

Dosarele in cauza au fost solutionate in perioada 2008-2011.

Printre alte motive invocate pentru ca dosarele să fie tratate drept excepţionale au fost osteoporoza, colici renali, tulburare depresivă, atacuri de panică, adenom al prostatei sau persecuţie pe motive etnice.

In plus, intr-un dosar scrie urmatoarele ‘are 93 de ani, trăieşte în America doar din ajutor social’. Raportul Corpului de Control arata ca numărul dosarelor de despăgubire soluţionate prioritar de către Autoritate, prin invocarea acestor cazuri excepţionale, a fost mult mai mare faţă de cel al dosarelor soluţionate în ordinea înregistrării. Asadar, excepţia a fost transformată în regulă. Inspectorii guvernamentali remarcă faptul că noţiunea de ‘cazuri excepţionale, temeinic motivate’ nu a fost clar definită de către Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor. De aceea anumite cereri au fost încadrate în această categorie fără criterii transparente. In plus, nereguli au fost gasite si la desemnarea evaluatorilor, care nu au fost numiti aleatoriu, cum spune legea. Unele dosare au ajuns la evaluatori care in alte cazuri nu au respectat contractul incheiat.

De asemenea, in unele situaţii, evaluările au fost facute prin comparatii intre anunţurile de vânzare publicate în ziare şi nu pe baza unor date privind tranzacţii certe. Executivul anunta ca va sesiza si Curtea de Conturi.