IMM-urile critica noul Cod Fiscal

Reprezentanții IMM-urilor i-au cerut astăzi premierului Victor Ponta să reanalizeze ideea impozitării trimestriale a microîntreprinderilor fără angajați.

Potrivit Noului Cod Fiscal, IMM-urile vor fi impozitate, indiferent dacă au sau nu angajați. Microîntreprinderile cu peste 2 salariați vor achita 1 la sută din cifra de afaceri, cele cu un salariat 3 procente, iar cele fără angajați 3 la sută din cifra de afaceri plus 1530 de lei. Guvernul speră că va stimula în acest fel crearea de locuri de muncă.

Dar reprezentanții IMM-urilor sunt de altă părere și cer ca această măsură să fie aplicată cu discernământ, pe baza unui test și a unui studiu de impact. Foarte multe IMM-uri le aparțin studenților, iar numărul de microîntreprinderi la mia de locuitori este foarte mic – i-a spus premierului Victor Ponta un reprezentant al Consiliului Naţional al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii din judeţul Iaşi.

Șeful guvernului a spus că doar Dumnezeu ar putea face o formă perfectă a Codului fiscal și a cerut ca toate propunerile de îmbunătățire a proiectului să ajungă la Ministerul Finanțelor. Oricum, proiectul se află în dezbatere timp de 30 de zile și apoi va fi aprobat de Guvern.

Proiectul mai prevede că în anii următori, vor fi modificate pragurile pentru încadrarea firmelor în categoria microîntreprinderilor. Acestea vor crește de la echivalentul a 65.000 euro în prezent la 75.000 euro din 2017, 85.000 euro din 2018 şi 100.000 euro din 2019.