Confidenţialitate

IMM-urile cer guvernanților să nu pună taxe noi până la începutul anului viitor | AUDIO

IMM-urile critică intenția Guvernului de a aduce modificări la Codul Fiscal și cer Executivului să nu pună taxe noi, deocamdată. Ei vor o păsuire de 6 luni, mai exact până la începutul anului viitor.

Florin Jianu, președinte al Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici si Mijlocii din România, singura organizație reprezentativă pentru IMM-uri la nivel național:

„Aplicabilitatea să fie de la 1 ianuarie 2023 și la fel acel impozit specific pentru microîntreprinderi. Am mai cerut ca impozitarea clădirilor să fie într-un procent fix, deci să nu mai avem aceste marje între 1, 2, 3 sau cât ar fi, ci să fie un procent fix.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Potrivit lui Florin Jianu, premierul Nicolae Ciucă ar fi promis că o parte din taxe vor fi amânate. Dar, reprezentanții IMM-urilor mai vor o tratare diferită a firmelor mici:

„Nu vedem niciun fel de abordare pentru companiile mari, companii care în opinia noastră foarte multe dintre ele scot profitul din țară și lansez chiar un apel public, nu trebuia să aștepte o discuție sau alta cu privire la acea taxă de solidaritate, că tot e un termen folosit, ci ar fi trebuit să vină în mod voluntar. Să vedem că în România anumite sectoare care au făcut profituri uriașe, din farma, din energie, în acest moment spun în mod voluntar în acest moment creem noi un fond de solidaritate și reparăm sute de școli, facem 10 spitale și așa mai departe.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ministerul finanțelor a pus în dezbatere public încă de săptămâna trecută  un proiect de ordonanță de urgență care cuprinde principalele schimbări fiscale. Unele dintre măsuri ar urma să intre în vigoare de luna viitoare. E vorba, printre altele, de renunțarea la impozitul specific și revenirea la cel pe cifra de afaceri, precum și de  creșterea accizelor la țigări și alcool, dar și a taxelor pentru câștigurile din jocurile de noroc.

Foto: Shutterstock