Confidenţialitate

Iliescu, despre desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române: O porcărie inadmisibilă

“O porcărie inadmisibilă”, aşa a numit fostul preşedinte Ion Iliescu decizia Guvernului Orban de a desfiinţa Institutul Revoluţiei Române.

În ședința de luni, Executivul a adoptat o ordonanță de urgență în acest sens.

Institutul Revoluţiei Române s-a aflat în centrul unui scandal după ce a decis organizarea unui concert pe 22 decembrie, gest calificat de mai multe organizaţii civice drept o jignire adusă eroilor Revoluţiei şi urmaşilor acestora.

Potrivit Mediafax, fostul şef al statului s-a arătat revoltat când a aflat despre decizia Guvernului. A spus – cităm – “este o porcărie curată, o porcărie inadmisibilă. Cum să renunți la așa ceva?”.

De cealaltă parte, Guvernul a motivat desfiinţarea Institutului Revoluţiei, condus de Ion Iliescu, prin discrepanţa între banii cheltuiţi şi activitatea Institutului.

În plus – mai spune Guvernul – instituţia condusă de fostul preşedinte a propagat în spaţiul public interpretări ale evenimentelor din decembrie 1989 care se bat cap în cap cu ancheta din Dosarul Revoluţiei.

Motivarea Guvernului mai arată că Institutul a asigurat poziții publice finanțate din fonduri publice pentru interese personale.

Alături de Ion Iliescu, din conducerea Institutului Revoluţiei Române mai făceau parte Gelu Voican Voiculescu şi Petre Roman.

Desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române vine după ce acesta a vrut să organizeze un concert pentru comemorarea eroilor din decembrie 1989.

Organizaţiile civice au considerat gestul o jignire.