Confidenţialitate

Ilie Bolojan vrea oprirea construcțiilor ridicate ”haotic” în zona montană a județului Bihor | AUDIO

În zona montană a județului Bihor nu se va mai putea construi haotic. Președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, anunță punerea în dezbatere publică a unui regulament care va permite doar ridicarea unor case de vacanță și pensiuni cu respectarea şi conservarea tradiţiei şi specificului local.

El a explicat că în elaborarea acestui regulament s-a inspirat din ghidul realizat de Ordinul Arhitecţilor și din practica altor ţări europene cu zone montane care s-au dezvoltat bine, cum ar fi nordul Italiei sau Austria.

”Dacă vă duceți în zona Vârtop-Arieșeni vă puteți da seama ce înseamnă construirea fără planuri de urbanism, cu densități de tip urban fără a respecta nici o regulă. Ca să limităm  acest fenomen iar în zonele în care urmează să se construiască să se construiască după un model care nu nenorocește natura, vom posta la începutul săptămânii viitoare, în dezbatere publică, un regulament de construire în zona montană a județului Bihor. Ceea ce se face de acum înainte, măcar, să facem după niște modele acceptate”, spune Ilie Bolojan.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Regulamentul va introduce restricţii de ocupare a parcelelor şi reguli care ţin de aspectul construcţiei, de la acoperiş, faţade, până la materialele utilizate.

În principiu, se vor folosi materiale naturale, construcţiile nu trebuie să domine peisajul, iar culorile folosite trebuie să fie în tonuri naturale şi derivate din cele ale peisajului local.

”Pentru a împiedica o îndesare excesivă, propunerea este să fie cel puțin 1.000 de metri pătrați de teren, limite față de vecini de cel puțin 5 metri, se încurajează elementele din lemn masiv la fațade, piatră la fundații, acoperișurile să fie în două ape, acoperișurile de tip terasă nu vor fi permise, la ferestre se recomandă tâmplăriile de lemn, cele de PVC albe sunt interzise, pot fi anumite excepții dacă sunt materiale termoizolante care respectă culoarea lemnului, nivelele superioare se recomandă să fie din lemn și așa mai departe”, mai spune președintele Consiliului Județean.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În următoarele doua luni vor avea loc consultări cu conducerea Parcului Natural Apuseni şi întâlniri cu primari din zona montană, unde lucrurile au scapat de sub control, spune Ilie Bolojan.

”Din câte m-a informat Direcția Arhitectului Șef, nu există la nici o localitate din zona montană un astfel de regulament aprobat. Sunt regulamente generale de urbanism dar nu sunt de natură de a fi restrictive. O reglementare cât mai rapidă este necesară pentru că altfel lucrurile se degradează pe zi ce trece”, a explicat Ilie Bolojan.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.