Ikaria, insula grecească a longevității

Una dintre cele mai liniștite insule grecești este Ikaria. Are tot farmecul unui teritoriu scăldat de apele Mării Egee, dar fără aglomerația care caracterizează insule mai cunoscute precum Corfu sau Santorini.

 

Liniștea, soarele și marea au transformat Ikaria într-o insulă a logevității. Procentul celor care ating suta de ani este mult mai ridicat decât în alte locuri de pe Pământ. Oamenii de aici nu au auzit de semipreparate și de fast-food-uri, iar cei mai mulți refuză să poarte ceasuri: ”De ce să se grăbească?”, spun ei. Alte două secrete: siesta de la prânz și un pahar de vin roșu la masă. Jurnaliștii de la ABC au stat de vorbă cu o parte din fericiții locuitori ai insulei Ikaria.

 

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Ikaria se află nu foarte departe de ţărmul Turciei și este cunoscută de sute de ani ca o destinaţie cu efecte benefice asupra sănătăţii, datorită izvoarelor naturale fierbinţi. Insula este împărţită în trei zone: Agios Kirikos, Eudelos și Rahes, ultima o zonă muntoasă. De altfel, peisajul se schimbă uimitor traversând insula de la un capăt la celălalt. Avem și plaje minunate, și munți, așa că turiștii pot sta la soare sau pot face drumeții.

 

Cert este că trebuie să exploreze întreaga insulă și mai ales să se oprească în satele în care trăiesc oameni care pun preț pe viață și cărora le place să stea la povești cu un pahar de vin înainte.

 

Cei care ajung acolo vor putea să surprindă în fotografii unele dintre cele mai spectaculoase apusuri din Grecia. Tot aici are loc un festival de gastronomie, unde pot încerca tipuri speciale de vin și pot învăța pașii unui dans tradițional al insulei.

 

 

 

 

Articole Similare