IGSU: Localităţi din 23 de județe, afectate de vremea rea

În ultimele 24 de ore, pompierii militari au intervenit în 53 de localităţi din 23 de judeţe pentru înlăturarea efectelor produse de ploile abundente şi vântul puternic, anunță Inspectoratul pentru Situații de Urgență.

În cursul zilei de marți şi pe timpul nopţii, la nivel naţional au fost emise 32 de atenţionări şi avertizări hidrometeorologice imediate care au vizat intensificări puternice ale vântului, averse torenţiale, grindină, frecvente descărcări electrice, vijelii, scurgeri importante pe versanţi şi viituri rapide pe râurile mici.

Pentru înlăturarea efectelor, pompierii au acţionat pentru evacuarea apei din 34 de locuinţe, 80 de curţi, 41 de beciuri/subsoluri şi 8 străzi. Totodată, din cauza vântului puternic, 4 copaci au căzut pe carosabil sau autoturisme şi a fost nevoie de intervenţia salvatorilor pentru degajarea acestora.

Precipitaţiile abundente au produs efecte semnificative în judeţul Cluj, unde pompierii au acţionat la nivelul a 8 localităţi, pentru evacuarea apei cu motopompe. Totodată, pe drumul naţional DN 1R, între localităţile Călăţele şi Dealul Negru traficul rutier este oprit din cauza surpării părţii carosabile în urma unei viituri.

Alte judeţe unde aversele torenţiale au produs situaţii deosebite au fost Argeş, Gorj, Ialomiţa şi Teleorman, colegii noştri acţionând pentru evacuarea apei acumulate în peste 70 de gospodării.

În Capitală, au fost înregistrate situaţii izolate în care a fost nevoie de intervenţia pompierilor pentru degajarea a 2 copaci şi evacuarea apei dintr-o parcare şi 3 curţi.

Traficul rutier a fost temporar afectat pe 1 drum naţional (DN 15/MS), 2 drumuri judeţene (DJ 108C/CJ şi DJ 242H/GL) şi este oprit pe 2 drumuri naţionale (DN 57B/CS şi DN 1R/CJ), respectiv pe 1 drum judeţean (DJ 108F/SJ).

Pentru dispunerea măsurilor de autoprotecţie de către cetăţeni, în contextul emiterii avertizărilor meteorologice/hidrologice, au fost emise 9 mesaje de avertizare prin sistemul RO-ALERT la nivelul judeţelor Cluj, Galaţi, Sălaj, Suceava şi Tulcea.

La acest moment, se intervine în judeţul Dâmboviţa pentru evacuarea apei de pe 1 stradă şi în judeţul Giurgiu pentru evacuarea apei din 1 curte.

Pentru prevenirea evenimentelor deosebite generate de vremea rea, recomandăm populaţiei să ia măsuri pentru curăţarea şanţurilor şi rigolelor de scurgere pentru facilitarea evacuării normale a apei. De asemenea, în cazul creşterii debitelor pe anumite cursuri de apă, facem apel la cetăţeni să nu traverseze râurile prin apă şi să nu se apropie de malurile acestora.

În situaţia manifestării vântului puternic, recomandăm populaţiei să rămână în spaţii închise care le asigură protecţia şi să evite deplasarea în zone cu copaci, panouri publicitare sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâţi.

Pentru mai multe informaţii utile despre modul de comportare în cazul producerii unor situaţii de urgenţă accesaţi portalul https://fiipregatit.ro/ghid/inundatie/ sau descărcaţi aplicaţia DSU din Google Play Store şi AppStore.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS